in

Najbolji hood film Chappelle’s Block Party

Ako iko zna organizovati dobru zabavu to je legendarni komičar Dave Chappelle. Putujemo kroz vrijeme danas. Vraćamo se nekih petnaest godina unazad. Nazad u Brooklyn.

U avgustu 2004. Chappelle je bio na vrhu svijeta. Potpisao je ugovor sa Comedy Centralom u vrijednosti od 50 miliona dolara za još jednu sezonu kultnog Chappelle’s Show-a. Naš Dave nije snob. Nije se povukao da sjedi na parama, nego je htio da uradi nešto za crnu zajednicu. Odlučio je da organizuje najveću zabavu koju je hood ikada doživio.

Brooklyn je bio pravo mjesto za tako nešto. Mjesec dana nakon što je postao milioner, Dave je okupio najveća imena Hip-hopa (i R&B). Ulaz je bio besplatan.

Block Party je jedinstvena kombinacija Chappelle humora, dokumentarca i koncertnog filma. Za svakog po nešto. Režiser ovog modernog remek-djela je ikona nezavisnog filma Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, The Science of Sleep).

Chappelle već decenijama obitava u Yellow Springs, Ohio. Šetao je ruralnim gradom i pozivao svoje komšije da prisustuju koncertu u Brooklynu. Nije važno da li su stari ili mladi. Crni ili bjeli. Dave je svima platio put i noćenje u New Yorku. Uključujući i sve učenike jedne Ohio srednje škole.

Kad cool likove rade dobre stvari morate dobiti dobar film. A nisam ni spomenuo muzičare koji nastupaju u ovom filmu. The Roots sviraju. Mos Def i Talib Kweli su Black Star, ali nastupaju i solo. Najbolje od Brooklyna sine. Imamo prekrasnu Erykah Badu. Tu su i Common, Dead Prez i Kanye West!!! Kanye prije nego što će postati senzacija koju danas znamo.

Nije vam to dovoljno?! Block Party je materijal za istorije jer takođe ima i jedinstveno okupljanje legendarnih Fugees. Lauryn Hill će vam slomiti srce svojim nastupom. Wyclef Jean školarcima djeli dio svoje mudrosti. Prekrasno za gledati.

Ne trebam vam puno ni pričati. Što manje znate užitak će biti bolji. Ovo je možda i najbolji hood film koji ćete ikad pogledati. Ako niste u mogućnosti da pronađete film, poslušajte soundtrack album.

video izvor i sva prava: Partizan

Gospoda je serija koja se ne propušta

The Velvet Underground & Nico – definicija kulta