in

Recenzija novog Dave Chappelle specijala

Dave Chappelle drži govor u Duke Ellington školi, 20. juna 2022. Washington, DC. (Photo by Shannon Finney/Getty Images)

Netflix je objavio “What’s In A Name?” novi specijal jednog od najboljih komičara našeg doba Chappelle-a. Ne radi se o tipičnom stand-up specijalu, već o govoru koji je Dave održao krajem prošlog mjeseca u Duke Ellington školi, koju je i sam pohađao.

Ako ste ljubitelj ovog komičara uživaćete u njegovim ličnim pričama i životnom iskustvu. Ne krije da je u školi umjetnosti naučio set znanja koji i dan danas koristi. Kako je upravo ta škola napravila od njega umjetnika koji nije spreman na kompromise zarad novca ili slave. Pričao je o tužnom periodu svog života kad je otišao živjeti u Afriku jer su studijski sistem i mediji ponavljali kako je on lud jer nije htio uzeti novac za još jednu sezonu Chappelle’s Show-a.

Svi ovi događaji napravili su komičara kojeg danas znamo i poštujemo. Pošto je Netflix bez ikakve prethodne najave objavio ovaj specijal, umjesto trejlera poslušajte prvih deset minuta…

Nakon pola sata životne priče i motivacionog govora umjetnicima, Chappelle se morao osvrnuti na ”kontroverzu” njegovog prošlogodišnjeg specijala The Closer. Najvjerovatnije znate medijsku priču kako Dave ne bi smio pričati viceve o transseksualcima. Što je uvreda za svakog komičara, kao i ograničavanje slobode govora.

Chappelle je navikao na medijske napade, ali ono što ga je slomilo jest reakcija učenika Duke Ellington škole. Učenici su ponavljali iste argumente o rodnim identitetima, a niko nije pričao o slobodi umjetničkog izražavanja. Dave nije ljut na djecu, jer su premladi da znaju šta je život. Oni ne znaju da su iskorišteni kao instrument za ugnjetavanje.

Moćan govor. Po Chappellu je trebao dobiti ime teatar u sklopu škole, ali on je odbio čast zbog cijele ove situacije. Ako imate slobodnih četrdeset minuta preporučio bih da pogledate specijal jer dosta govori o stanju kulture i medija danas.

Specijal možete pogledati na Netflixu.

Puscifer x A Perfect Circle remiksi

South Park recenzija filma Striming Ratovi 2.