in

Ye ne samo što nije otkazan, on je broj 1

Kanye je prvi hip-hop izvođač koji je imao broj jedan hit na Bilbordovoj listi u tri različite decenije

VULTURES Vol. 1 trenduje u stotinu država. Zašto je to vijest? Kanye West se zamjerio mnogima sa svojim raznim izjavama u zadnje dvije godine i mainstream mediji su ga planirali otkazati zbog tog. Izgubio je novac, nazivali su ga bipolarnim ludakom (što je djelomična istina) i najvažniji dio nisu puštali njegovu muziku.

Četiri puta Ye je objavljivao i povlačio Vultures sa Apple Music servisa. Zašto? Ako ste uvijek mislili da su striming cifre namještene, bili ste u pravu. Puno novca je uloženo u levata kao što je Usher da bi kompanije pustile da Ye organski dođe do broja jedan. A to se dogodilo svaki put. Ye objavi Vultures i kroz par sati dođe do broja jedan, samo da bi kompanija opet nabila Ushera na tu poziciju. Ali Kanye obriše svoj album, ponovo ga objavi i naravno bude broj 1. Ne možete protiv volje naroda. A narod voli Yea.

Kanye je nezavisni umjetnik trenutno. Nema ogromnu izdavačku kuću iza sebe i milionske budžete za marketing. I pokazao je da mu ništa od tog ne treba. Brata ne puštaju na radiju, ali to ga nije sprečilo da bude broj jedan na Hot 100 listi pet sedmica nakon što je album objavljen. To je ravno čudu. Posebno pored kampanje koja je vođena protiv njega (zasluženo ili ne, više nije ni važno).

Ye je dokazao da cancel kultura može biti pobjeđena. Nije više ničiji rob, radi i priča šta god hoće i naravno da je ”establišment” ogorčen zbog tog. Prodaje svoju odjeću direktno bez posrednika kao što je Adidas i iz tog razloga može prodatavati sve za 20. dolara. Obećanje od prije par godina koje nisam mislio da će ispuniti. Pokazao je da je bolji u marketingu od multinacionalnih kompanija.

Naravno moramo malo o kontroverzi. Ye je prigrlio čudan utjecaj čiji se duh provlači kroz estetiku Vultures projekta; Burzum od svih stvari. Playboi Carti, gostujući izvođač na hit singlu Carneval otišao je korak dalje: direktno u Norvešku gdje se slikao pred crkvom koju je zapalio Varg Vikernes. Čudni nafuri kod crna braće. Ali poprilično je jasno koga Ye želi iznervirati sa ovim referencama…

Red je reći nešto o albumu. Ovo je hype klubska muzika. Puno mumble sranja malo prave liričke vještine, ali to se danas sluša. Nekome je možda Donda LP bolji album. Kanye kao i ranije vodi hip-hop muziku u budućnost. To što se nekome to ne sviđa ne mjenja činjenično stanje.

video izvor: Ye

The Velvet Underground & Nico – definicija kulta

Mad Season i jedini album Grunge super benda