in

Talib Kweli i Yasiin Bey pričaju o Black Star albumu

Prvo moramo razgovarati o najboljem hip-hop podcastu ”People’s Party with Talib Kweli”. Proslavili su stotinu i prvu epizodu. U isto vrijeme je objavljeno da će legendarni komičar Dave Chappelle postati producent voljenog podcasta.

To znači da će se People’s Party pridružiti bratskom show-u Midnight Miracle, koji Chappelle vodi sa Talibom i Yassin Beyom. Moram priznati da nisam bio oduševljen ovim razvojom situacije, jer je to značilo da će omiljeni podcast biti dostupan samo na premijum striming platformi Luminary, koja zahtjeva pretplatu. A viška keša nemam.

Srećom Uproxx se pobrinuo da People’s Party video verzija se može i dalje gledati besplatno, samo sedam dana nakon Luminary premijere. To je win win scenarij za sviju. Pozdravljam ovu odluku.

I postoji li bolji način da se proslavi podcast od gostovanja Yassin Baya aka Mos Def. Konačno je legendarni MC razgovarao sa svojim partnerom Talibom o dugoočekivanom Black Star albumu. Puna epizoda podcasta vas čeka ispod.

Ključni moment razgovora kultnih repera je bio Yasiinov bezkompromisni stav o striming servisima. I da se ne lažemo čova je u pravu. Zašto bi bacio svoju muziku u bescijenje nemilosrdnim korporacijama?

Ako niste upoznati sa iznosima koje striming servisi isplaćuju muzičarima po pjesmi ostaćete šokirani.

Idemo redom: Apple Music ”kešira” 0.00735$ po strimu, Amazon Music ”daje” 0.0074$, YouTube ih prati s ”visokih” 0.00069$ i naravno Spotify s ”vrtoglavih” 0.003-0.005$. Ni djelić jednog dolara. Sad vam je jasniji Yassinov stav o ovim kompanijama.

Uglavnom, baš zbog ovakvog stanja u muzičkoj industriji Yassin Bay ne žuri da izda Black Star album. Jedini način da čujete pjesmu s mitskog albuma je da se pretplatite na Luminary i slušate Midnight Miracle podcast. Upravo je tu pušten prvi novi Black Star materijal u decenijama.

Nadam se da ćemo relativno skoro konačno moći uživati u ovom albumu. Ali isto tako poštujem Mos Defa i njegov stav. Samo on odlučuje kada će Black Star biti dostupan javnosti.

Do tad uživajte u ”People’s Party with Talib Kweli” podcastu. Sve prethodne epizode možete pronaći ovdje.

Brie Larson osvaja top liste zahvaljujući Skot Pilgrimu

DJ Kay Slay i pjesma sa 110 repera!!!