in

Premijera posljednje sezone Boj se Živih Mrtvaca

Prvi The Walking Dead spin-off Fear TWD završava sa osmom sezonom. Premijera je zakazana za 14. maj.

Pogledao sam prvu epizodu prije službene premijere i podjeliću sa Vama utiske bez spojlera. Oni najhrabriji gledaoci koji prate Fear i nakon 101. epizodu dobro znaju da je ta serija daleko od zlatnih dana. Prve tri sezone su bile iznenađujuće dobre dok nije Morgan Jones došetao iz matične serije i savezne države Georgije u Texas.

Kao i mnogima, Morgan je i meni bio jedan od omiljenih TWD likova. Ali koliko puta može prolaziti kroz istu dramu? Malo poštuje ljudski život, pa malo je mašina za ubijanje i tako u krug. Koji gledalac ne bi odustao kad gleda istu priču ponovo i ponovo. Šesta i sedma sezona Boj se Živih Mrtvaca bile su užasno loše. AMC je poznat po jeftinim budžetima, ali sa Fearom nadmašili su sami sebe.

Kraj sedme sezone me je ostavio ljutog na scenariste koji su propustili svaku moguću priliku da ispričaju dobru priču. Posebno je bilo uvredljivo kad je jedna od glavnih glumica Alycia Debnam-Carey koja je glumila Alicia Clark od prve epizode napustila seriju, a već u sledećoj epizodi magično su ”vaskrsnuli” njezinu majku Madison koja je umrla u 4. sezoni. Ako su već znali da će vratiti jednog od glavnih glumaca prvih sezona Kim Dickens, zar nisu mogli snimiti dirljiv ponovni susret majke i kćerke u zombi apokalipsi?! Izgleda da nisu dovoljno talentovani za tako nešto.

Uglavnom taj magični povratak nekad glavnog lika Madison Clark je jedna od glavnih reklama za posljednju sezonu. Iako se to već dogodilo u zadnjoj epizodi prošle sezone, ali nema veze. Kao da neko prati? 🙂

Serija je nekada davno bila priča o porodici Clark, ali onda se pretvorila u Morgan show. Barem dvije sezone snimane su kao kvazi dokumentarac (iz nekog razloga) koji je pratio Morgana koji ima humanitarnu organizaciju u zombi apokalipsi. Mislite da ne može gluplje? U sledećoj sezoni bacili su par nuklearnih bombi 🙂 na Texas. Kreativni likovi koji su zaslužni za zadnje četiri sezone su očajni pisci.

Nakon svih ovih gluposti iznenađen sam premijernom epizodom zadnje sezone. Solidna je porodična drama. Ništa spektakularno glupo. Kad čovjek nema nikakva očekivanja, može se opustiti… Mislim da me odradio marketing koji tvrdi da je ovo zadnja Morganova priča. Lennie James već 13. godina glumi ovog lika, od prve legendarne sezone TWD-a kad je spasio izvjesnog Rick Grimesa. Malo li je?

Čudo je što je Fear uopšte dobio 8. sezona. U svijetu u kom striming servisi otkazuju uspješnije serije od ove nakon prve sezone, AMC naručuje još TWD sadržaja dok god nije skupa produkcija.

Ne znam šta puno mogu promjeniti za posljednjom sezonom, jer je previše štete davno učinjeno. Gotivim Morgana, ali Alicia i Nick su bili posebni likovi, koji su privukli publiku kad je popularnost matične serije počela opadati. Ali ako sam već uložio tolike sate i godine života pogledaću Morganovu šetnju do kraja…

video izvor: TWD official

Vrana je vrhunska strip adaptacija

Daft Punk slave deset godina RAM albuma