in

Recenzija Grada Mrtvih – The Walking Dead

AMC gradi Živi Mrtvaci / Okružen Mrtvima univerzum i ako ste TWD fan neće Vam biti loše. čak šta više…

Maggie i Negan su stari neprijatelji čija mržnja je nadživjela originalnu TWD seriju. Radnja Grada Mrtvih je pet godina poslije ”posljednje” epizode matične serije i Maggie se mora obratiti zadnjem čovjeku od kog bi tražila pomoć.

Njen sin je kindapovan od strane misterioznog Hrvata 🙂 (The Croat kog glumi Željko Ivanek) koji je nekad bio član Neganove sadističke grupe Saviors. Antagonist živi u ruševinama New Yorka i konačno imamo urbani seting nakon deset godina franšize.

Bio sam oduševljen produkcijskom vrijednošću prvih par minuta i pomislio sam da konačno AMC više neće štedjeti na budžetu. Ali odmah nakon spektakularnih NY scena radnja se prabacila u jeftin seoski motel i tipične ruralne šumske puteve koji Walking Dead fanovi gledaju već deceniju… Srećom do kraja prve epizode protogonisti su ušli u New York. Kinematografija nije loša i serija ima vizuelni identitet koji je dovoljno drugačiji od originala. Ostatak sezone sa svakom epizodom postaje sve bolji što je bilo neočekivano.

Negan je šarmantni gad kao uvijek i ovaj put ga proganjaju šerifi neke nove zajednice koja je nastala u zombi apokalipsi za pet godina koje su prošle. Pristaje da pomogne Maggie da spasi sina i njih dvoje kreću ka Menhetnu. Lauren Cohan je prekrasna kao uvijek, ali njezin neuvjerljiv južnjački naglasak me nasmije svaki put. Njezin izgovor riječi ”Son” je na nivou Andrew Lincolna kad je govorio CORAL (Carl).

Jedna od cool scena iz prve epizode su zombiji koji padaju sa krovova kao granate 🙂 . Ljudi u ovom univerzumu uvijek nađu kreativne načine kako da iskoriste mrtve protiv živih. Naravno i dalje imamo dosta prazne priče između scena u kojima se nešto stvarno događa. Ali nije toliko užasno kao recimo u drugom spin-offu Fear The Walking Dead koji se 80% vremena vrti oko likova koji drže dosadne monologe.

Grad Mrtvih ima cool protogoniste i zanimljivi seting. Nemojte mi zamjeriti ali oduševljen sam činjenicom da nakon trideset godina klišea zlog Srbina po prvi put u pop kulturi gledamo manijakalnog Hrvata. Lik je prekaljeni sadist i uživa dok muči malog Hershela. Čak i Negan kaže da je Croat previše poremećen za njegov ukus. Ivanek vrhunski glumi negativca.

Da li je serija vrijedna vašeg vremena? Kao TWD fanatiku bilo mi je drago da ponovo vidim poznate likove u novoj situaciji. Ako ste Walking Dead fan definitivno trebate pružiti šansu.

Dodatak; druga epizoda je vrhunska i pored nje pilot izgleda sporo. Uživao sam gledajući Negana kako u jednoj sceni plače dok priča koliko je Hrvat užasan, da bi u sledećoj bio stari manijak koji koristi humor kao psihološko oružje dok teroriše neprijatelje, grupu ”Burazi”. Ostatak sezone je još bolji i dobili smo The Walking Dead spektakl kakav nismo gledali godinama.

Dok dođete do zadnje epizode ostanete u nevjerici. Srećom najavljena je odmah i druga sezona. Ako je ovo budućnost Živih Mrtvaca računajte na mene. 8/10

video izvor: TWDU promos

Vožnja sa Norman Ridusom

Nas i magija neprolaznog talenta