in

Uncharted 4 – sedam godina kasnije

Sony i Naughty Dog proslavljaju sedam godina posljednjeg djela kultnog “Uncharted” serijala. Četvrti nastavak je jedna od najboljih igara koje PlayStation 4 nudi. Brojke ne lažu.

Zadnji put kada je Sony objavio statističke podatke (u maju 2019.), “Uncharted 4: A Thief’s End” se prodao u 15 miliona primjeraka. I tada je ova brojka bila više nego impresivna jer se radilo o igri koja je jedino dostupna na PlayStation 4 platformi.

Pet godina kasnije, Naughty Dog je objavio da je nevjerovatnih 37 miliona igrača uživalo u posljednjoj Nathan Drake-ovoj avanturi. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je prodano 110 miliona (!!) PS4 konzola, to znači da je skoro trećina korisnika igrala Uncharted 4.

Šta reći o ovom modernom remek-djelu? Ako ste ljubitelji igara sa jakom pričom i sinematičnom prezentacijom ne trebate tražiti dalje. Ovo je spektakl koji može posramiti holivudske blokbastere. A ima vrhunske likove i emotivnu dramu kakva se rijetko sreće u video igrama.

Uncharted” trilogija je obilježila PlayStation 3 generaciju. Amy Hennig kreatorka franšize i scenarist prva tri djela je bila jedna od najuspješnijih žena u gaming industriji. Iz nama nepoznatih razloga napustila je Naughty Dog studio prije razvoja četvrte igre.

Njezinu poziciju je preouzeo Neil Druckmann, neposredno nakon kritičkog i komercijalnog uspjeha prve “The Last of Us” igre. Moram priznati da je odradio vrhunski posao. Nije dopustio da njegov ego utiče na razvoj “Uncharted 4” igre. To nije bilo njegovo čedo, već je bio tu da završi posao. Jednostavno rečeno čova je napisao remek djelo. Zabavnu i optimističnu igru za razliku od “The Last of Us Part II“.

Za razliku od Druckmanna ja nisam zaboravio ko je Bruce Straley, režiser Uncharteda 2 i 4, kao i prvog The Last of Us. Druckmann nikad ne bi doživio uspjeh bez ovog čovjeka. Fer je reći da njih dvojica zajedno su neprevaziđeni.

Straley je znao kako zaustaviti Druckmannove mračne impulse. Mislite da Neil nije imao mračnih, depresivnih ideja za Uncharted 4? Po meni kraj ove igre je jedan od najboljih u mediju ali tek nedavno sam saznao da uopšte nije Druckmannova ideja. Naravno da Neil nije htio srećan kraj, čak šta više htio je da ubije Elenu Fisher, Drake-ovu djevojku, buduću ženu.

Srećom Straley je znao reći NE! I zahvaljujući njemu dobili smo srećan kraj kakav Nathan Drake zaslužuje. Glavni problem The Last of Us Part 2 a najvjerovatnije i svih budućih Naughty Dog igara biće upravo potpuna kreativna sloboda Neil Druckmanna. Neću sporiti njegov talent, ali vidljivo je da lik ima neke mračne fetiše. I kad nema partnera ravnog sebi da obuzdava tu njegovu depresiju dobijemo mazohističko depresivno djelo kao što je drugi TLoU.

Odigrao sam barem tri puta ova fantastičnu igru. Neće se trofeji sami osvojiti. Statistika je takođe otkrila da se skoro deset miliona igrača igralo s lemurom na pijaci (i osvojili trofej zbog tog izbora). “Samo” dva miliona igrača se popelo na vrh “Kule sa satom”. Isto tako dva miliona gamera je fotografisalo Sully-a. Kreativnost trofeja u ovoj igri je za svaku pohvalu.

video izvor i sva prava: PlayStation

Pete Davidson je Pete Davidson u Bupkis seriji

Vrana je vrhunska strip adaptacija