in

Kako je George Lucas zauvijek promjenio film

Ratovi Zvijezda” su omogućili Lukasu da napravi ”sistem van sistema”, ogromni studio izvan Hollywooda.

Bitna stvar u ovoj priči jest da je to bio san Francis Ford Coppolle. Nažalost Kopola nikad imao financijsku slobodu da ostvari svoju viziju. Ali Lukas jest, zahvaljujući Star Wars franšizi.

Pred kraj devedesetih Lukas je započeo svoj najambiciozniji projekt do tad prequel trilogiju iliti tragediju Anakin Skywalkera. Lukas je režirao sva tri filma za razliku od originalne trilogije, kad je režirao samo jedan. Osim što je htio ispričati Darth Vader priču, želio je promjeniti film zauvijek.

Toliko je drastično promjenio medij, da je ostavio filmsku traku koja se koristila stotinu godina. “Ratovi Zvijezda Epizoda 2: Napad klonova” je bio prvi pravi digitalni film. Sony je razvio kamere po Lucasovoj viziji da zauvijek napusti filmsku traku. Prototip digitalne kamere koju su koristili za vrijeme snimanja ličila je na sve osim na kameru. Zahvaljujući Lukasu imamo digitalne filmove.

U trenutku kad je Lukas počeo prikazivati trilogiju bilo je samo par digitalnih projektora u kinima u Americi. Kad je izašla Epizoda 3 širom svijeta to je postao standard.

Možemo pričati svašta o prequel trilogiji. Većina ljudi ju je prezirala kad je izašla prije dvadeset godina. Uprava ta reakcija fanova je natjerala Lukasa da proda franšizu. Jednostavno nije se mogao više nositi sa negativnim komentarima.

Star Wars From Puppets To Pixels: Digital Characters In Episode II Documentary

Ali tehnički aspekt prequel filmova niko ne može osporiti. Lukas kad je i najgori, on donosi tehnološku revoluciju sa svojim djelima. ILM iliti Industrial Light and Magic, dio Lucasfilm kompanije zadužen za specijalne efekte svaki put oduševljava gledaoce. I dan danas rade specijalne efekte za sve blockbustere uključujući i Marvel.

Sama pojava digitalnog filma podjelila je autore na one koji su bili oduševljeni novom tehnologijom i one koji su glumili da su konzervativci i pravi zaštitnici filma. Sve što ću reći da su pravi majstori filma kao što su Kopola, David Lynch i Michael Mann između ostalih, prigrlili novu tehnologiju jer su mogli raditi nešto što ranije nije bilo moguće.

Christopher Nolan se tu našao praviti pametan da on samo snima na filmskoj traci, jer je on samoprozvani ”spasilac filma”. Lako je tako kad trošiš tuđe pare. Sumnjam da bi se tako ponašao da ulaže svoj vlastiti kapital kao što to rade Lukas i Kopola.

video izvor i sva prava: Star Wars

Daft Punk slave deset godina RAM albuma

43. godine samoubistva Ian Kurtisa (Joy Division)