in

Recenzija serije Daryl Dixon – TWD

Omiljeni lik The Walking Dead serije ima solo avanturu u Francuskoj i drugačije je iskustvo od ostalih spin-off naslova ove franšize

Norman Reedus je uspio od uloge sporednog lika koji nije uopšte postojao u stripu po kome je zasnovana serija i glumca čije ime nije bilo potpisano na intro špici prve sezone, postati protogonist, najskuplje plaćen glumac i njegovo ime stoji prvo u desetoj i jedanaestoj sezoni Živih Mrtvaca. Njegovo putovanje se nastavlja u Daryl Dixon solo seriji.

Na kraju matične serije (koji praktično nije bio kraj) mogli smo vidjeti omiljenog seljaka i bajkera Daryla kako odlazi u nepoznatom pravcu. U prvom kadru prve epizode solo serije vidimo ga kako pluta Atlantikom i isplivava na plaže Francuske. Cirka nekih 5783 kilometra je prešao na obrnutom čamcu, ali šta je to za njega… Početna premisa jest pomalo nerealna, ali ipak pričamo o Okružen Mrtvima franšizi i vidjeli smo i gluplje stvari (naravno da mislim na Fear TWD).

Daryl je ultimativni survivor. Neki likovi su rođeni za Apokalipsu i ne bi znali živjeti drugačije. Relativno brzo se snašao, iako je stranac u stranoj zemlji. Prva stvar koja oduševljava u solo seriji su fantastične lokacije i pejzaži. Dixon šeta Francuskom, a apokalipsa nikad nije izgledala ljepše. Nešto između šetnji iz The Lord of The Rings trilogije i igre Death Stranding (u kojoj je Norman glavna uloga).

Ubrzo se nađe u nevolji jer je dobar lik koji voli pomagati nepoznatima i biva spašen od strane časnih sestara u čijem je manastiru našao utočište. Tu se upoznajemo sa mesijanskom figurom u liku dječaka koji hoće da spasi svijet. Baš kao par puta ranije u matičnoj seriji na Darylu je da zaštiti dijete u ovom okrutnom svijetu. Joel Miller može samo da zavidi jer nikad neće biti toliko cool. 🙂

Jedna od najsmješnijih scena u prvoj epizodi je novi imidž, kostim protogoniste. Sestre su obukle Daryla kao francuskog seljaka. Kakav napredak od blatnjavog redneka.

Imamo i nove zombije, pljuvače koji imaju kiselinu umjesto krvi. Majstor praktičnih efekata i režiser, producent Greg Nicotero zna impresionirati zombi ljubitelje i nakon 12. godina. AMC odluka da budžet rasporedi umjesto jedne razvučene sezone kao matična serija na par mini serija je nešto najbolje što se dogodilo franšizi. Izgleda kao preminum TV sadržaj i ne zaostaje za HBO, Disney + originalnim serijama.

Solidna je prva epizoda, ali ne možemo govoriti o kvalitetu serije samo na osnovu jedne ep. Kao i u slučaju Grada Mrtvih, recenzija će biti dopunjena kako vrijeme prolazi a sa tim i konačna ocjena. Za sad je više nego obećavajaće. Posebno ako ste ljubitelji dotičnog antiheroja.

video izvor i sva prava: AMC TWD

“Izgubljeni” trejler za Sem Rejmijev Spider-Man

Nas je završio Magic trilogiju