in

Najbolji Adult Swim crtani

Slavimo dvadeset godina postojanja Adult Swima, noćnog programa legendarnog Cartoon Network kanala.

Adult Swim nas je počastio originalnim animiranim serijalima za odraslu publiku, koje su promijenile popularnu kulturu ništa manje nego što je HBO uradio kroz igrane serije. Danas biramo najbolje serijale za vas…

“Svemirski Duh i njegov šou” (“Space Ghost Coast to Coast”, 1993-2008)

Prva originalna produkcija Cartoon Network-a, koji je do tada isključivo vrtio klasike. Napravljen od ponovo iskorišćenih scena i likova Hana-Barberinog (Hanna-Barbera) crtanog iz šezdesetih, “remiksovanih” za novo vrijeme u obliku tok-šoua sa poznatim gostima iz “pravog” svijeta.

Nikada nisam mogao zaboraviti noć kada sam kao klinac prvi put vidio Svemirskog Duha. Kombinacija animiranih sadržaja i igranih scena (a la “Ko je smjestio Zeki Rodžeru?”) djelovala je poput psihodelične droge na moj dječački mozak. Bizarni, apsurdni humor (po kome će produkcija i biti prepoznata poslije) samo je pojačavao taj efekat.

“Bundoksi” (“The Boondocks”, 2005-2014)

Najskuplja produkcija u istoriji Adult Swim-a, možda i moj omiljeni crtani od svih navedenih. Zasnovan na istoimenom novinskom stripu, prati avanture afroameričkih klinaca u bogatom bijelom predgrađu. Hjui Frimen je desetogodišnji revolucionar, dok je njegov mlađi brat Rajli žrtva pomodarstva i svih klišea MTV rep kulture.

Socijalna satira koja se nije ustručavala ozbiljnih tema i svakodnevnih problema. Mnogo puta cenzurisana, zahvaljujući autorovom beskompromisnom stavu u periodu kada se “kultura” političke korektnosti nametnula kao novi status quo. Obavezna preporuka.

“Metalokalipsa” (“Metalocalypse”, 2006-2013)

Ono što su “Bundoksi” uradili za rep potkulturu, “Metalokalipsa” donosi ljubiteljima najekstremnijih zvukova na planeti. Crtana serija prati privatne živote i karijere članova najvećeg fiktivnog metal benda u istoriji – “Dethklok”.

Satira svih mogućih klišea ovog muzičkog žanra i imidža, užasno duhovit crtani, sa popratnom muzikom koja razvaljuje. Jedan od prvih modernih Adult Swim crtanih koji sam gledao i na prvu se navukao. Ove godine su se vratili iz mrtvih.

“Crni Dinamit” (“Black Dynamite”, 2011-2015)

Remek-djelo, šta da vam više kažem? Najbolja crtana serija decenije. Prerano otkazana, nažalost. Pratimo avanture Crnog Dinamita, cara bleksploatacije (blacksploitation). Suze su mi išle dok sam se nemilice smijao. “Bundoksi” su goli realizam pored ovog.

Dinamit se osvjećuje bijelom čovjeku zbog svega što je uradio afroameričkoj zajednici, nije važno da li je to Elvis ili Nikson (Richard Nixon). Rugaju se i svojima, kao što su Majkl Džekson (Michael Jackson) ili O Džej Simpson (O. J. Simpson).

Moja omiljena epizoda je parodija Kopoline (Francis Ford Coppola) “Apokalipse Danas” (“Apocalypse Now”), kada pratimo Dinamitov povratak u Vijetnam. Komično zlato. Zainteresovanima preporučujem i film “Black Dynamite” (2009), po kojem je ovaj crtani i zasnovan.

“Rik i Morti” (“Rick and Morty”, 2013-)

Šta bi ova lista bila bez Rika i Mortija? Super zabavna crtana serija, čija popularnost je iznenadila i njihove kreatore. Odavno Adult Swim nije pogodio kao sa ovim projektom. Cinični naučno fantastični spektakl koji ponovo i ponovo iznenađuje svoje gledaoce gotovo neograničenom kreativnošću.

Moram vam priznati da sam bio jedan od onih ciničnih likova koji su čak pomislili da je vrijeme dominacije Adult Swim-a prošlo (nakon što su otkazani svi moji omiljeni crtani), ali Rik i Morti su me uvjerili u suprotno. Štaviše, ovo je možda jedan od najpopularnijih crtanih serijala danas.

Ne treba zaboraviti da je Adult Swim spasio Futuramu i Family Guy-a nakon što ih je Fox otkazao.

sva prava: Adult Swim

EMULATOR ultimativni PlayStation album

David Bowie x Nine Inch Nails koncert