in

Space Jam album je spektakl muzike devedesetih

Proslavljamo dvadeset i sedam godina Svemirski Basket soundtrack albuma koji je ultimativna vremenska kapsula devedesetih.

Možete svašta reći za Space Jam, hibrid animiranog i igranog filma, proslavu kapitalizma i kulta Michael Jordana i Duška Dugouška (Bugs Bunny), ali ono što niko ne može osporiti je vrhunski muzički album koji je došao uz film.

Možda se radi i o najboljem soundtrack albumu ikad. Mislite da pretjerujem? Onda nikada niste pažljivo slušali ovaj spektakl i proslavu muzike devedesetih. Neću pričati o presuđenom seksualnom predatoru R. Kelly-u ma kako dobra njegova pjesma bila. Krećem sa epskim introm koji vas dočekuje i poziva na Svemirski Basket.

Samo kad vidite spisak izvođača znate da se radi o All Star timu hip-hopa i R’n’B zvuka tog vremena. Nevjerovatno da na jednom filmskom albumu imate likove kao što su: Biz Markie, Salt-N-Pepa, Barry White, Chris Rock, Jay Z, D’Angelo, Seal

Kad sam kod all star ekipe, ništa ne može nadmašiti ”Hit ‘Em High” singl. B-Real (Cypress Hill), Coolio, Method Man, LL Cool J i Busta Rhymes na istoj pjesmi! Himna. Spot je bio ikoničan kad sam bio klinac i možda je baš to razlog zašto sam zavolio hip-hop kulturu.

Album krije još tajni, kao što su netipične saradnje. Da li ste ikada željeli čuti kako Duško Dugouško repuje? I to ne bilo šta, nego pjesmu koju je ”za njega” napisao Jay Z. Pjesmu poslušajte ovdje, pošto iz nekog razloga Warner Music je često sklanja.

Tu nije kraj iznenađenjima, pošto imamo prekrasnu pjesmu koju je Coolio uradio sa besmrtnim Curtis Mayfieldom. Samo kad vidite spot prebaciće vas u devedesete.

Većinu života pjevušim pjesme sa ovog albuma, čak i kad zaboravim da su uopšte sa Svemirskog Basketa. Pružite šansu, posebno ako ste odrasli u devedesetima i oživite djetinjstvo.

Preminuo Low Roar pjevač Ryan Karazija

Eminem proslavlja 21. godinu 8 Mile albuma