in

Prvi Bam Margerov film Haggard

Poznati skejter i Jackass zvijezda je 2003. režirao, montirao i producirao nezavisnu komediju

Bam Margera se danas isključivo spominje kao propala reality zvijezda. Prije 20. godina bio je najpoznatija medijska ličnost u Americi i prodavao je više skateboard-ova od Tony Hawk-a. Njegov kućni video serijal CKY prodao se u milion primjeraka i bez njega nikad ne bi imali Jackass.

Teen skejter je u svojoj dječijoj sobi u roditeljskoj kući montirao video materijal koji je snimao sa svojim prijateljima. Jedan od njih je i pokojni Ryan Dunn, koji je bio ključan dio Jackass ekipe. Za vrijeme najveće popularnosti na MTV-u, Margera je sa CKY ekipom snimio komediju Haggard.

Glavni lik je Ryan kog naravno glumi Ryan Dunn i pati od depresije jer ga je ostavila djevojka. Margera osim što je režirao i finansirao film, glumi (kao u stvarnom životu) najboljeg prijatelja protogoniste koji se zove Valo. Tih godina mladi Bam je bio opsjednut frontmenom benda HIM Ville Valom. Većina muzike u Haggardu su pjesme sa albuma Deep Shadows and Brilliant Highlights.

Haggard je netipični mix komedije sa veoma upitnim humorom, HIM mjuzikla i skate materijala. Iz nekog razloga zamalo funkcioniše, iako se vidi da je na nivou kućnog videa. Njegov autor je amater, klinac bez formalnog obrazovanja i baš zbog tog morate cijeniti trud. Oprostiti nedostatak logike i ozbiljnosti.

U principu priča o propaloj teen romansi i emotivnom odrastanju glavnog lika je iskrena i funkcioniše jer je nastala na pravom iskustvu Ryan Dunna. Ostatak filma su skečevi i gluposti koje ekipa radi po malom gradu West Chesteru. Snimali su bez dozvole službenih organa, radeći kaskaderske fazone na otvorenim ulicama prepunih slučajnih prolaznika.

Baš kao i CKY serijal prije njega, Haggard je postao kultno djelo koje će ostati u pamćenju milenijalaca koji su odrastali uz Jackass fenomen. Pokazuje kreativni potencijal koji je Bam imao, ali nažalost novac i slava odvuće ga od nezavisnog filma i zdravog razuma.

Takođe nije pomoglo što je htio da bude kao Ville Valo. Kopirao je njegov izgled, tetovaže, ponašanje… To je upozorenje za omladinu koja idealizuje rock zvijezde ili šta god da je danas u trendu.

Većinu danas popularnih stvari kao što su influenseri i viralne zvijezde možemo direktno povezati sa BAMom. On je bio pionir formata deset godina prije Youtuba i sličnih servisa. Mi živimo u doba sadržaja (content) i zanimljivo je da jedan od kumova ovog materijala htio uraditi nešto više, htio je snimiti film.

Film možete pogledati ili downloadati sa Internet Arhive.

David Bowie x Nine Inch Nails koncert

Alice In Chains – 31. godina Dirt albuma