in

Gang Starr – Jedan od najboljih ikad

Gang Starr je hip-hop institucija čije nasljeđe će uticati na nadolazeće generacije repera. Prije trideset godina legendarni Guru i DJ Premier zauvijek su promjenili pravila igre. Urezali su svoj potpis na rep kulturu.

Nažalost, početkom 2010. kultni Guru (iliti Gifted Unlimited Rhymes Universal) je preminuo od raka u bolnici u New York-u. Posljednji Gang Starr album “The Ownerz” izdat je 2003. godine, a Guru i Premiere su imali neke druge planove.

Nakon šesnaest godina (i pravne bitke sa armijom advokata) DJ Premiere je prvog novembra 2019. izbacio novi Gang Starr materijal. “One Of The Best Yet” kao što i samo ime kaže je najbolji hip hop album godine. I ne samo te..

Legenda kaže da dok je snimao album u Headqcourterz Studio-u, prah (kremiranog) Guru-a je bio pored njega. Godinu dana je radio na ranije nikad objavljenom Guru-ovom materijalu. “Family and Loyalty” je prvi singl i Guruov sin se pojavljuje u spotu.

Mnogo gostiju je dalo svoj doprinos. Od standardnih osumljičenih, starih Guru-ovih prijatelja poput: M.O.P., Jeru The Damaja, Freddie Foxxx, Big Shug i Group Home do nekih novih generacija koji su tu da ispoštuju pokojnog majstora kao što su: Q-Tip, Talib Kweli, Royce 5’9″ i Nitty Scott MC. Stara škola, novija škola, za svakog po nešto. Kao i sve Gang Starr albume prije ovog, za produkciju je zadužen jedan jedini DJ Premiere.

Nije dugo trebalo čekati na drugi singl. “Bad Name” je Guruovo ljubavno pismo rep muzici i mrtvim velikanima žanra Biggie Smalls-u i Tupac Shakur-u. Ponovo se pojavljuje Guruov sin koji je za potrebe spota “transformisao” se u pljunutu sliku svog oca.

Method Man i Redman slave Gang Starr (Remix)

Za remix drugog singa “Bad Name“ zaslužni su naši omiljeni reperi, kultni Meth & Red iliti Method Man i Redman. Oni izražavaju svoje poštovanje prema hip-hop instituciji i slave Gifted Unlimited Rhymes Universal iliti pokojnog Guru-a lično.

Na dostojanstven način Method Man drži sjećanje na Guru-a živim. U svojim stihovima izjavio je “da je Guru živ, većina repera danas ne bi imala karijeru“. Takođe je dodao da lažni gangsteri ne bi izdržali ni godinu dana u devedesetim (Zlatnom dobu Gangsta Rap-a).

video izvor: Gang Starr

Nosferatu film sa Type 0 Negative pjesmama

Bivši šef Mafije objašnjava Irac film