in

Zašto je Irac vrijedan vašeg vremena

Irishman iz 2019. je gangsterski ep Martina Skorsezija. Iz par površnih razloga nema kultni status koji zaslužuje.

Zli glasovi kažu da film predugo traje. Meni nikad nije bio problem gledati glumčine kalibra Robert De Nira, Al Pacina i Joe Pescia tri i po sata. Čak šta više bio je to filmski užitak kakav se rijetko sreće.

Kad radnja jednog filma obuhvata pet decenija istorije organizovanog kriminala i Amerike, opravdava trajanje od 209. minuta. Priča je zasnovana na životu Frank Sheerana, stvarnom ubici koji je radio za mafiju. Ali Irac nije samo film o gangsterima. Obrađuje teme prijateljstva, porodice i odanosti, stavljene na test vremenenskog perioda od 50. godina.

Kako je Irac postao kontroverzan? Od same premijere Skorsezi je navukao bijes mainstream publike jer je napao Marvel ”filmove”. To je bilo potrebno da bi se opisao značaj Irca u našem modernom dobu. Bio je poseban događaj gledati legendarnog režisera da ponovi radi sa nekim od najboljih glumaca svih vremena.

Sama ta činjenica trebala bi biti dovoljan razlog da pružite šansu ovom filmu. Kad vidite Pescia nakon toliko godina da glumi vrijedno je vašeg vremana. Majstor vještine može odigrati ulogu bez ijedne izgovorene riječi, samo pokretima očiju i obrva.

Skorsezi se nije samo vratio na sigurni, poznati teren gangsterskih filmova, već kao u svakom svom filmu pokušava nešto novo. Koristili su revolucionarnu tehnologiju pomlađivanja glumaca koju je razvio Industrial Light & Magic, pioniri digitalnih specijalnih efekata. Film je finansirao striming servis Netflix, nešto što možda ne bi očekivali od Skorsezija, koji je najveći čuvar tradicionalnog filma.

Netflix je iskeširao 200 miliona dolara (sa marketingom), ali nisu bili zadovoljni rezultatima. Htjeli su da dobiju na kredibilitetu kao prava producentaska kuća sa filmom koji je nominovan za par Oskara. Ali nažalost, Irac nije dobio nagrade, već glupi internet diskurs kako je to dosadan film. Likovi iz Netflixa su nedavno izlavili da nikada više neće finansirati projekt kao što je Irac.

To samo dodatno govori o posebnosti ovog remek-djela.

video izvor i sva prava: Netflix Film

Bivši šef Mafije objašnjava Irac film

Futurama se još jednom vraća iz mrtvih