in

30. godina GURU remek-djela Jazzmatazz

Guru (Gangstarr) je za svoj prvi solo album uspješno spojio hip-hop zvuk Istočne obale sa najboljim jazz muzičarima.

Jazz je sastavni dio hip-hop kulture od skromnih početaka kad su pioniri žanra Kool Herc i Grandmaster Flash semplovali pjesme. Mnogi reperi su koristili semplove, ali Guru je imao viziju da snimi hip-hop album sa najboljim jazz muzičarima. I tako je nastao Jazzmatazz.

Welcome to Jazzmatazz: an experimental fusion of hip-hop and live jazz/ I’m your host the Guru/ That stands for gifted, unlimited, rhymes, universal

Guru

Napravio je od hip hopa umjetničku formu. Ali u isto vrijeme glavne brige su mu bile da zadrži svoj ulični kredibilitet i da predstavlja hard core rep publiku koja ga je dovela u tu poziciju. To je napisao Guru u bilješkama albuma.

Glavni cilj je bio da kako jazz tako i hip-hop strana simbioze bude autentično prikazana.

Ulična mudrost consciousness repa savršeno se uklapa sa jazz pozadinom truba i saksofona. Jedinstven zvuk je rođen, nevjerovatno opuštajući za žanr.

Album je jedno veliko ljubavno pismo New Yorku. Trilogija pjesama Transit Ride, Down the Backstreets i Sights of the City savršeno opisuju NY život. Od iskustva vožnje podzemne željeznice do siromaštva i urbanog nasilja. Ponekad zaboravim da Guru nije rođeni Njujorkšanin (kao ni DJ Premier) jer toliko zvuči NY.

Jazzmatazz projekt postaće sinoniman za Guru solo karijeru. Između Gangstarr albuma snimio bi nastavak Jazzmatazza. Tako je bilo sve do njegove prerane smrti.

Proslavite 30. godina autentičnog hip-hop remek-djela.

video izvor: Guru

Kako je George Lucas zauvijek promjenio film

Simpsonovi slave 750. epizodu !!!