in

Dvadeset i dvije godine GTA 3 fenomena

22. 10. 2001. godine svijet video igara je zauvijek promjenjen. Tog dana je izdata možda i najvažnija (najutjecajnija) igra XXI vijeka. Grand Theft Auto III slobodno možemo nazvati ”Kumom modernog gaminga”.

Pop kulturni fenomen koji je GTA serijal, možemo datirati upravo u ovom momentu. GTA 3 je začetnik modernog Rockstara koji će nam donijeti neke od najboljih igara ikad napravljenih. Naravno da su postojale GTA igre prije trice, ali ni jedna nije osvojila pažnju igrača širom svijeta poput ove.

Izašla je u pravo vrijeme na pravom mjestu. Ljudi su kupovali PlayStation 2 samo da bi probali prvi pravi 3d open world. Cijeli grad je bio naše igralište. Mogli smo živjeti sve svoje gangsta fantazije dok jurimo gradom koji liči na New York, a sa radija udara hip-hop muzika.

Moram se zadržati na radiju, jer je to jedan od najimpresivnijih elemenata GTA igara. Već u skromnim počecima sa trećim nastavkom, Rockstar Games su imali viziju. Uposlili su legendarnog DJ-a Stretch Armstrong da vodi GAME FM. Skoro pola pjesama u programu su od vrhunskog Royce da 5’9″ kog sam tad i prvi put čuo.

GTA i hip-hop imaju dugu tradiciju i izvori su u GTA 3. Jednog od glavnih likova u igri glumi niko drugi do Guru. Da Gang Starr Guru iliti Gifted Unlimited Rhymes Universal od svih mogućih ljudi. Respect Rockstaru.

Ispostavilo se da je u pitanju jedna od najkontroverznijih igara ikad. Mnogi dušebrižnici su htjeli zabraniti ovaj komad zabave i interaktivne umjetnosti. Kontroverza je izbila i prije nego što će igra izaći zbog terorističkog napada na New York.

GTA 3, baš kao i druga najisčekivanija igra 2001. Metal Gear Solid 2, morale su biti odgođene na par mjeseci da bi se ”izbrisale” kule blizanci i slične reference iz tih igara. Metal Gear je bio ”još gori” jer je radnja igre bila upravo teroristički napad na New York. Ali o tom više uskoro…

”Definitivna edicija”

Prošlo je skoro dvije godine od kad je Rockstar objavio nesretne remastere Trilogije. Ono što se mora priznati da GTA 3 je možda i najbolje prošao u ovom procesu.

Novi grafički izgled unio je svježinu u igru staru dvadeset godina. Moderne kontrole su takođe dobro došle. Igrao sam na PlayStationu 4 i stvarno nisam imao previše loših iskustava. Ovo je najvjerovatnije zadnji put da govorim nešto pozitivno o ”Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition”.

video izvor: GTA Series Videos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DMX – dvadeset i dvije godine Velike Depresije

Čarli Braun i Snupi majstori prazničnih klasika