in

DMX – dvadeset i dvije godine Velike Depresije

23. oktobra 2001. godine Earl Simmons aka DMX izdao je svoj četvrti album ”The Great Depression”. Četvrti album zaredom koji je bio broj 1. na Billboard top listama.

Reći da Dark Man X već tad nije bio jedan od najupješnijih repera bilo bi strašno podcjenjivanje. U tom periodu se profilisao kao glumac pored impresivne rep karijere sa par Platinum albuma u džepu.

Ono što je važno reći za Veliku Depresiju, jest da je album djelomično inspirisan preranom smrti Rn’B anđela Aaliyah. Još važnije su teme Boga i religije koje će postati sinonimne sa ovim izvođačem. Nikad nije krio svoje emocije i emotivne probleme od slušalaca. Bio je iskren za razliku od većine gangsta pozera.

Koliko još repera znate da su snimili singl o tome kako im je umla baka i kako se ne mogu nositi s tim gubitkom. Još imate gostovanje Faith Evans na istoj pjesmi. Klasik.

Iako album ima mračno ime i bavi se tužnim temama, ne znači da nema party hitova. Narod je volio X-a, a DMX je volio svoj narod. Nedavno je Nas izjavio da ni jedan reper nije dobio toliko otvorene ljubavi kao X. Gdje god bi se pojavio, ljudi su hrlili da makar na trenutak budu sa Dark Man-om.

Kad pričaju o samosvjesnim reperima često zaborave staviti DMX-a na listu najboljih. Brat nije bio stereotipični gangsta hit-maker, bio je čovjek koji je znao borbu i bol svog naroda. Who We Be je jedan od najboljih primjera.

Izgubili smo X-a i naša dužnost je da upoznamo nove generacije sa klasičnim albumima majstora vještine.

video izvor: DMX službeni YT kanal

“Prva krv” savršen antiratni film

Dvadeset i dvije godine GTA 3 fenomena