in

Poslušajte DMX posthumni album Exodus

Prvi put objavljeno: 28.5.2021.

Exodus je osmi DMX album i prvi u osamnaest godina koji je objavljen za legendarni Def Jam.

Exodus je tetovaža koju je imao na vratu i ime je njegovog najmlađeg sina. Album će najvjerovatnije ostati upamćen po velikom broju gostiju. To je producentova ideja. Swizz Beatz je okupio šaroliku ekipu; od Griselda momaka do jebenog Bono Voxa.

Ali ako već pričamo o saradnjama red je da poslušamo onu koja je privukla najviše pažnje u danima prije izlaska. Tri kralja New Yorka: DMX s Nasom i Jaz-Z.

Čudan mi je bio DMX-ov vokal na ovoj stvari, ne zvuči kao na ostatku albuma i onda saznam da je pjesma stara skoro deset godina. Prvobitno je bila Nas stvar koja se trebala naći na njegovom albumu Life is Good, ali je odbačena. Swizz je naknadno predstavio novu verziju s Jay-om i X-om, čak je razmišljao da je objavi na svom albumu, ali kao ostavio ju je za DMX-a.

Inače Swizz Beatz u službenim izjavama tvrdi da se ne radi o skrpljenom posthumnom albumu. Album je snimljen dok je X bio živ, neposredno nakon prošlogodišnjeg Verzuz spektakla s Snoop Dogg-om. Red je spomenuti da je dobri Snoop besplatno ponudio svoj studio X-u i upravo je kod njega snimljen Exodus. Svaka mu čast. Za sve koje više zanimaju posljednji dani repera pogledajte HBO dokumentarac.

Walking In The Rain je pjesma koja je ostavila najjači utisak na mene. Ne samo zato što imamo još jednu saradnju s legendarnim Nas-om. Pjesmu otvara mali Exodus Simmons, gorespomenuti sin velikog repera, po kome album nosi ime. Prava je DMX stvar u kojoj reper priča o svojoj vjeri, borbi s demonima i ostalim tipičnim Dark Man temama.

Prava drama tek počinje. Mene zanima samo da li će Simmons porodica dobiti novac od ovog albuma. X je ostavio petnaestoro djece iza sebe! Previše gladnih usta. Swizz puno priča, a moje je pitanje da li će se pobriniti o porodici ili će se samo dobro ugraditi. Ako ste ikad vidjeli Swizzovu porodicu njima ne nedostaje ništa. Žive u jebenom dvorcu.

Jedino se Kanye West postavio k’o pravi čovjek od početka ove drame. Sam se pozvao na DMX-ovu sahranu i organizovao humanitarnu akciju sa Balenciagom. Sav novac je doniran Simmons porodici. Nadam se da će Swizz biti čovjek i uraditi isto.

Neću vas više smarati sa tužnim pričama. Danas trebamo slaviti jednog od naših omiljenih repera. To je bilo naše pašče. Za cijeli život.

video izvor: DMX

Chappelle i Black Star imaju najbolji podcast

Wu-Tang Clan Forever je trijumf hip-hop muzike