in

Belly je zaboravljeni klasik devedesetih

Premijerno prikazan: 4. 11. 1998.

Ok, možda nije najbolji kriminalistički film ikad snimljen, ali nije ni toliko loš da bude zaboravljen za buduće generacije. Posebno ne nakon što smo izgubili DMX-a. Ne želim da Dark Mana zapamtim kao ostarjelog crackhead-a koji se predozirao. Eks kog ću pamtiti je jaki mladi čovjek sa ulice. Takav je bio u “Belly” filmu iz 1998.

“Hood” filmovi su bili standard devedesetih, tužne sjebane drame o teškom životu u getu. Neki od naših omiljenih repera imali su svoje prve uloge upravo u ovim filmovima. Producenti su usput skontali da je lakše prodati komediju ili parodiju hood žanra.

Belly” je negdje na pola puta. Nije super ozbiljan film, ali srećom nije ni tupava (retardirana) farsa kakvu bi braća Wayans snimila.

Radnja prati dva dugogodišnja prijatelja koji se trebaju snaći u haosu crack epidemije devedestih.

“Belly” je režirao Hype Williams. Čova koji je zaslužan za neke od najboljih hip-hop spotova ikad. To se vidi u svakom kadru filma. Najgore što možete reći o “Belly”-u je da je muzički spot koji traje sat i po’.

Ovo je najstilizovaniji hood film. Šarma i stila ima na izvoz.

Glavni glumci su možda i najvažnija dva repera iz New Yorka tog vremena Nas i DMX. Zar to nije dovoljan razlog da pogledate ovaj film? Method Man je jedan od glavnih negativaca.

Film je prava vremenska kapsula Crne Amerike s kraja devedesetih. Hot 97 radio udara sa svih strana. Ovako dobar soundtrack rijetko se sreće u bilo kom “Hood” filmu. “Grand Finale” je jebena rep himna. DMX, Nas, Method Man i Ja Rule na jednoj pjesmi? Šta vam više treba?

Moram priznati da sam bio iznenađen kada sam saznao da su prvobitno htjeli Jay Z-a umjesto DMX-a u glavnoj ulozi. Uz svo poštovanje prema Jay-u, ova uloga je bila stvorena za Dark Mana. Gledaoci su prvi put mogli vidjeti da je naš omiljeni reper veoma kompleksna osoba. To će ga izgleda na kraju i ubiti.

Ako ste ljubitelji X-a ili Nasa ovo je filmsko iskustvo za vas. Ne znam bolji način da proslavite DMX-ovu impresivnu karijeru nego gledajući ovaj film kada je bio u naponu snage. I pojačajte Belly album do kraja.

video izvor: Uproxx

Sve The Smiths pjesme u Finčerovom filmu Ubica

Voljeni “Bundoks” crtani slavi godišnjicu