in

2Pac bezvremenski klasik “All Eyez on Me“

13. februara 1996. godine izdat je četvrti album legendarnog 2Paca “All Eyez on Me“.

Manje od godinu dana nakon izlaska njegovog prethodnog albuma Me Against the World. Četiri mjeseca nakon što ga je Suge Knight (Death Row Records) izvukao iz zatvora, gdje je Pac bio devet mjeseci zbog seksualnog napada.

Samo sedam mjeseci prije njegove prerane smrti.

“All Eyez on Me” je postavio standard za dvostruki hip-hop album u devedesetima. The Notorious B.I.G LP “Life After Death” i Wu Tang klanov album “Wu-Tang Forever” su došli ubrzo…

Tupac je na vrhuncu kreativne snage na ovom albumu. Imao je ogromna očekivanja koje je izrazio izjavom “da želi od Death Row Records napraviti najveću izdavačku kuću na svijetu.” Želio je još veći uspjeh od onoga što je Snoop Doggy Dogg uradio prije njega”.

To nije bio nedostatak poštovanja. Sam Pac je rekao da su “Snoop, Nate DoggDre napravili od Death Row-a ono što je bio”. Ali 2Pac je htio otići korak dalje. Nevjerovatnih 27 pjesama s ovog albuma su bili njegov ulog.

Red je spomenuti “Got My Mind Made Up” pjesma kojom je Pac pružio ruku pomirenja reperima sa Istočne obale (East Coast). “California Love” je dobro poznat klasik koji zamalo se nije našao na ovom albumu, jer je originalno bio rezervisan za album Dr. Drea.

Ne snimaju više ovako dobre hip-hop albume. 2Pac neće biti zaboravljen.

video izvor: 7 Hip Hop YT

Written by anderkaverbrader

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ghostface Killah i ultimativni Wu solo album

Dennis Rodman u Sjevernoj Koreji dokumentarac