in

DMX dokumentarac pokazuje posljednje dane velikog repera

DMX i njegov najmlađi sin Exodus

Dokumentarni film ”Ne pokušavaj razumjeti: Godina u životu Earl DMX Simmonsa” daje nam jedinstveni intimni uvid u karijeru i lični život legendarnog repera.

HBO je u sklopu Music Box dokumentarnog serijala izdao film ”Don’t Try To Understand: A Year in the Life of Earl “DMX” Simmons”. Reći da je emotivno iskustvo slab je opis za ovaj dokumentarac.

Kamere su pratile svaki korak velikog repera od trenutka kada je izašao iz zatvora u januaru 2019. To je trebao biti novi početak za Dark Man X-a. Prikazan je moment kad pregovara novi ugovor u prostorijama legendarne Def Jam izdavačke kuće. Čitao sam o ovim događajima, ali sad konačno ih možemo vidjeti vlastitim očima.

DMX se ne odvaja od svog najmlađeg sina Exodusa (trogodišnjak po kome nosi ime njegov poslednji album). Dokumentarac pokazuje teške porodične odnose sa mnoštvom djece koje je X ”posijao” tokom godina. Petnaestoro djece nije mala stvar i alimentacije su mu istopile milione. Nije pomogla ni zavisnost o crack kokainu.

Nas (Nasir Jones) je nedavno izjavio da nikog narod nije volio kao što je volio DMXa. To se vidi u svakom kadru ovog dokumentarca. Gdje god da je bio, raja je trčala u zagrljaj velikom reperu. Posebno je dirljiv moment kad se vraća u rodni hood Yonkers (New York). Motiviše uplakane klince iz geta i govori im da je i on prošao kroz isti pakao.

X je bio ljudina. Iako je bio izmoren vlastitim demonima uvijek se molio za spasenje svojih i tuđih duša. Na momente je bolno iskustvo gledati ovaj dokumentarac koji pokazuje posljednje dane velikog repera. Jer svi dobro znamo kako se ova priča završava.

Tačno možete vidjeti koliko god da se trudi da bude funkcionalan, dobar otac, dobar reper, hrišćanin, sve što hoće je komad jebenog kreka. Možete mu vidjeti u očima. To je tragedija ovisnika, a nažalost DMX je između svega ostalog bio i to.

Vrhunski dokumentarac koji treba pogledati svako ko je ikad gotivio DMX-ovu muziku. Kao da gledate dobrog prijatelja koji više nije sa vama. Bio je car. Jedan od najboljih. Nedostaje mi kao i svima koji su ga ikad voljeli.

Sve što je htio jest da bude inspiracija nekome. Nemojte ponavljati njegove greške.

Ghostface Killah se vratio sa dvije nove pjesme!

Tony Iommi nova pjesma je reklama za parfem?!