in

Top deset Steve McQueen filmova

Samo je jedan “King of Cool”.

Kakav Džejms Din (James Dean), njemu je motor popravio Stiv Mekvin (Steve McQueen) jednom prilikom. A o njegovim vozačkim sposobnostima ne treba ni da pričamo, svi znamo kako je Din završio. Ili ovi klinci danas koji misle da je Vin Dizel (Vin Diesel) brz i žestok… Zbog prezimena možda? Niko od njih se ne može porediti sa ultimativnim antiherojem Mekvinom.

Nema tog motorizovanog vozila koje kralj nije probao (na ekranu, ili izvan njega). Stiv je nekoliko godina bio u vojsci (prije filmske karijere) i vozio je, ni manje ni više, nego tenk. Čak je bio i serviser istih.

Osim brzih automobila, druga slika Mekvina je ona o čovjeku koji bježi iz bilo kojeg zatvora. Zašto se nisam iznenadio kada sam saznao da je još kao maloljetni delikvent bježao iz popravnih ustanova. Snimljeno je nekoliko dokumentaraca o životu ove legende, ali njegovi filmovi dovoljno govore kakva je glumčina bio Stiv. Uvjerite se sami!

“Tom Horn”, 1980.

Film je zasnovan na istinitoj priči o legendarnom tragaču Tomu Hornu koji je uhvatio Džeronima. Nažalost, jedan od posljednjih Mekvinovih filmova i primijeti se. Napaćeno lice našeg junaka otkriva njegovu borbu sa opakom bolešću.

Možda manje spektakularan od ostalih njegovih filmova i dalje je fantastično iskustvo, jer imamo još jednu priliku da gledamo majstora na djelu.

“The Cincinnati Kid”, 1965.

Jedan od najboljih pokeraških / kockarskih filmova ikad snimljenih. Stiv je Erik Stoner (kakvo ime) poznatiji kao “Sinsinati Kid”, mladi pokeraš koji izaziva najbolje igrače.

U filmu glumi i naše gore list Karl Malden (iliti Mladen Sekulović) kao Kidov mentor. Moja omiljena scena je kada Mekvin zvjerski lupi tadašnji seks simbol En Margaret (Ann-Margret) po dupetu.

“Pakleni toranj” (“The Towering Inferno”, 1974.)

Kakav sukob egomanijaka. Dva tadašnja najveća glumca Stiv Mekvin i Pol Njuman (Paul Newman) uprkos ličnom antagonizmu profesionalno rade svoj posao. Većinu karijere su se međusobno takmičili ko je veća zvijezda. To je toliko daleko išlo, da Stiv nije htio glumiti u filmu ako njegovo ime neće biti prvo potpisano.

Film katastrofe o zapaljenom neboderu; Njuman je arhitekt istog, dok Mekvin je komandir vatrogasaca. Snimanje je bilo problematično, čak su imali i pravi požar na setu, koji je Stiv gasio sa pravim vatrogascima. Pa neka mi neko priča o metodskoj glumi.

“Afera Tomasa Krauna” (“The Thomas Crown Affair”, 1968.)

Jedan od najkul filmova koji sam ikada gledao. Mekvin glumi bankara (i adrenalinskog ovisnika) koji iako ima sve, bavi se organizovanjem pljački. I to ne bilo kakvih. Fej Danovej (Faye Dunaway) je istražilac sa zadatkom da riješi slučaj, ali najvjerovatnije je da ne može odoljeti šarmu starog manijaka.

Nema tog vozila koje Stiv ne koristi u ovom filmu. Užasno zabavan film.

“Bjekstvo” (“The Getaway”, 1972.)

Moderna verzija “Boni i Klajda”. Pljačka polazi po zlu, a romantični par spasava svoje živote bježeći ne samo od policije, već i okorjelih kriminalaca.

Možemo vidjeti pravu hemiju, jer partnerka Mekvinu u ovom filmu je njegova buduća žena. Naravno, možemo vidjeti i pravi šamar, jer je glumica naknadno pričala kako to stvarno nije očekivala.

“Sedmorica Veličanstvenih” (“The Magnificent Seven”, 1960.)

Ponekad se pitam zašto su moji omiljeni vesterni rimejkovi Kurosavinih filmova? Kao što je “Za šaku dolara” bio rimejk “Yojimba”, tako su i “Sedmorica Veličanstvenih” rimejk “Sedam Samuraja”. Znam da vam nisam rekao ništa što već niste znali, ali mene i dalje to pitanje muči.

Jedan od najboljih vesterna svih vremena sa najvećim akcionim zvjezdama kao što su Jul Briner (Yul Brynner), Čarls Bronson (Charles Bronson) i naravno Stiv Mekvin, između ostalih. Kao da vam imam šta pričati o ovom filmu? Klasik.

“Le Mans”, 1971.

Sinematsko remek djelo. To je iskustvo. Iako je oduvijek imao loše kritike, narativ nije jača strana filma priznajem, ali ni ne treba biti. Ovo nije tipičan film. Morate ga vidjeti da biste ga doživjeli. Jedna od najzahtjevnijih trka u moto sportovima (24 sata!) pretvorena je u film od dva sata.

Problematično snimanje je savršeno opisano u dokumentarcu “Steve McQueen: The Man & Le Mans” iz 2015. godine, koji preporučujem da obavezno gledate nakon filma. Treba da idu zajedno u paketu. Doživljaj!

“Leptir” (“Papillon”, 1973.)

Film o zatvorskoj koloniji u francuskoj Gvajani savršeno prikazuje sve užase kolonijalizma i “prosvjećenost” Francuščića. Brutalno iskustvo za gledati, ali i obavezno da bi se svako upoznao za “civilizacijom”.

Moja omiljena scena je odmah na početku filma kada kulturna gospoda iznese simbol prosvjetiteljstva – giljotinu. Ili razmišljate kao mi – ili vam glava ni ne treba. Mekvin ima možda i najbolju ulogu u životu. Navijate za njega dok ponovo i ponovo pokušava pobjeći iz ovog pakla.

“Bullitt”, 1968.

Film koji redovno bude na vrhu lista najboljih potjera auta. Ta scena je fantastična. Mekvin je Bulit, beskompromisni detektiv koji pištoljem rješava slučajeve.

Nisam ni bio svjestan važnosti ovog filma dok nisam pogledao godište. Izašao je tri godine prije “Prljavog Harija” (“Dirty Harry”). Stiv je ultimativni antiheroj, šteta što je kratko živio, jer bi bio pravo ozbiljna konkurencija Istvudu.

“Veliki Bjeg” (“The Great Escape”, 1963.)

Prvi put kada sam gledao ovaj film nisam ga mogao ozbiljno shvatiti, jer je slike koje sam ja imao u glavi o logorima iz Drugog svjetskog rata su bile fabrike smrti kao što su Aušvic ili Jasenovac. Pored toga, ono što sam vidio u filmu mi je izgledalo kao godišnji odmor. Naknadno naučivši lekcije iz istorije, saznao sam da su oficiri i svi sa višim činom imali tretman, kao što je u filmu i pokazano.

Film je jedan od najboljih ikad, šta da vam kažem. Mogu ga gledati ponovo svakih nekoliko mjeseci. Usput, glavna je inspiracija za moj omiljeni serijal video igara Metal Gear Solid.

Najavljen treći dio ”Sveci protiv mafije”

Grobar – kultna horor komedija