in

The Walking Dead kraj koji nije kraj

Večeras (20. 11.) nakon dvanaest godina prikazivanja završava serija Okružen Mrtvima iliti The Walking Dead.

Seriju je kreirao Frank Darabont režiser Iskupljenja u Šošanku prema stripu Roberta Kirkmana. Darabont je izabrao glumce s kojima je ranije radio na Magli (The Mist, 2007.) i stvarno su bili kao porodica. Instant popularnost serije započela je novovjekovnu zombi maniju.

Ali baš zbog te popularnosti AMC studio odlučuje da poboljša profit tako što će legendarnom režiseru dati otkaz i smanjiti budžete epizoda. Deset godina su se vukli po sudovima i tek 2021. presuđeno je u Darabontovu korist 200.000.000. dolara kao čovjeku koji je napravio seriju. Ovih dana strip kreator Kirkman je (ponovo) pokrenuo vlastitu tužbu protiv AMC-a jer tvrdi da ga zakidaju sa profitom.

Prema određenim izvorima The Walking Dead TV franšiza vrijedi više milijardi dolara. Ali to ne sprečava AMC da štedi na svakom koraku. Posebno je to vidljivo u zadnjoj sezoni. Takođe većinu vremena njihovi planovi za štednju im se odbiju od glavu. Tipa, glavni glumac Andrew Lincoln (Rick Grimes) im je postao preskup, ali kad je čova otišao, morali su dati Norman Reedusu između 50 i 90 miliona dolara za glavnu ulogu.

Realno za zadnjom epizodom koja će biti prikazana večeras priča se ne završava. Najavljene su tri spin-off serije i tom odlukom ubili su bilo kakav strah od kraja jer znamo da će naši omiljeni likovi preživjeti. To što su preuzeli format mini serija takođe ima veze sa maksimalnim profitom sa obzirom na uloženo. Sve informacije o nadolazećim serijama možete pronaći u našem vodiču ispod.

Jedina misterija koja je ostala sa posljednjom epizodom je da li će se Rick Grimes pojaviti ili ne?

video izvor i sva prava: AMC The Walking Dead

Roger Waters predstavlja Comfortably Numb 2022

Mariah Carey x Busta Rhymes dokumentarac