in

“Izgubljeni” trejler za Sem Rejmijev Spider-Man

Godinama je bio nedostupan prvi trejler za “Spider-Man” film iz 2002. godine.

Sjećam se kao da je juče bilo, kada je 2001. Sony prvi put pokazao Sam Raimi-jevu viziju voljenog superheroja. To je za moju generaciju bio ekvivalent Donerovog Supermena iz 1978. i reklame “povjerovaćete da čovjek može da leti”. Pravi filmski spektakl destilovan u promo video od dvije minute.

Scene su posebno snimljene za “tizer” i neće se naći u samom filmu. Ostaće zapamćen kao “Svjetski Trgovački Centar tizer” i povučen je odmah nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. U reklamnom spotu Spider-Man hvata lopove između ikoničnih Kula blizanaca. Čak i na posteru u odrazu Spajdijeve maske se vidi Trgovački centar.

Sam Raimi je dobro znao da je New York sastavni dio Spider-Man priče i zato je za reklamu izabrao prepoznatljivu lokaciju. Sve je moralo biti povučeno jer je trauma bila svježa. Većina filmskih studija (kao i kreatori video igara) imali su dodatan posao “brisanja” blizanaca s pejzaža grada.

S vremena na vrijeme na YouTube-u bi se pojavio “izgubljeni” trejler, ali uvijek u lošoj ili užasnoj kvaliteti. Konačno je objavljen remasterizovan snimak sa originalne 35mm filmske trake. Pravi komad filmske istorije, jer ako je iko kriv za eksploziju superherojskog žanra u zadnjih petnaest godina to je gospodin Sam Raimi lično.

Majstor Evil Dead” trilogije je dokazao da se može snimiti optimističan i šaren film sa prepoznatljivim likom Marvel stripova. Posebno u nesigurnom periodu američke istorije kao što je početak beskrajnog rata protiv terora. Možda su zato gledaoci prigrlili eskapizam? Samo znam da je Raimi prvi imao superherojsku trilogiju (kakav Kris Nolan).

video izvor: YoshiKiller2S

LEVEL SELECT Zvuk PlayStation 1 nostalgije

Recenzija serije Daryl Dixon – TWD