in

Kopola i Lukas vraćaju se u Kan

Ikone novog Hollywooda i dva stara prijatelja neka su od najvećih imena ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala

Kopola (Francis Ford Coppola) je više od prijatelja Lukasu, on mu je bio mentor i producent prvog filma. On je bio najcool lik kog je Lukas poznavao i prema njemu je kreirao buntovnika Han Solo-a. Ipak karijere su im bile drastično različite.

Nakon što je odbio da režira Apokalipsu Danas, Lukas (George Lucas) je kreirao jedan od najvećih filmskih fenomena Star Wars. Ako pitate Kopolu on nije nešto oduševljen uspjehom ovih fimova, jer smo ostali zakinuti za sve druge filmove koje George nikad neće snimiti jer mu se cijeli život sveo na Star Wars. Dok nije prodao franšizu Disneyu za 4. milijarde dolara. Ali dosta prošlosti… ako vas zanima više pogledajte dokumentarni film ispod.

Ove godine konačno bi trebali gledati Kopolin magnum opus koji je četrdeset godina u nastajanju Megalopolis. Distopijski ep o ponovnoj izgradnji New Yorka zbunio je poglavnike Hollywoodskih studija i stari majstor se bori da obezbjedi ugovor za globalnu distribuciju. Nakon što je uložio 120 miliona vlastitog novca tako što je prodao svoj vinograd (Francis Ford Coppola Winery) Frensis želi da studio stavi dodatnih 100 miliona za marketing, što niko iz sistema ne želi. Jer to nije film po liniji igračaka za koji znaju da će armije soy boyeva doći i konzumirati. Ovoj je FILM. A to je teško prodati ovih dana, tako oni kažu.

Ali to je Kopola. Vizionar koji riskira. Lako je glumiti genija sa tuđim parama kao što to Nolan radi. Kako je jedan moj dobar prijatelj rekao Nolanov jedini talent je da zna dobro potrošiti tuđe pare. Ali takva su vremena. Osrednji režiseri koji snime solidan film iz dobro poznate franšize danas pune sale. Zato Hollywood zaslužuje da propadne ako se ne pobrinu da Megalopolis dobije što veću distribuciju.

U svoj toj drami dobra vijest je da je konačno poznat datum premijere Megalopolisa. Film će biti prikazan na Kanskom filmskom festivalu 17. maja i to u takmičarskom programu. Direktor festivala Thierry Fremaux ne krije oduševljenje što će Kopolin dugoočekivani film prvi put biti prikazan baš u Kanu. Izjavio je da je Kopola izgradio legendu o ovom festivalu i da mu je čast što je on ponovo tu.

Šta Lukas radi u Kanu?

Za vrijeme završne ceremonije festivala 25. maja koji je takođe datum 47. godišnjice Star Wars serijala, George će dobiti Honorary Palme d’Or za životno djelo. Ako je iko dao doprinos razvoju filmskog medija to je Lukas. Ovih dana takođe svi pišu da je najbogatiji celebrity sa 5.5 milijardi dolara. Takođe smo saznali da je najveći pojedinačni vlasnik Disney dionica ali to je priča za neki drugi dan…

U svakom slučaju fino je vidjeti legendarne stvaraoce i kultni festival da trenduju u ovo mračno doba za filmski medij.

video izvor: Atomcage

Najavljen novi TWD spinoff The Walking Dogs

Kratka istorija The Punisher filmskih adaptacija