in

Deset primjera kad su Simpsonovi predvidjeli budućnost

Nakon trideset i nešto godina prikazivanja i preko 700 epizoda, kultni crtani serijal The Simpsons je u više navrata tačno predvidio distopiju u kojoj živimo. Kažu da je stvarnost čudnija od fikcije i voljena animirana porodica je dokaz za to.

Donald Trump predsjednik Amerike (sezona 11, epizoda 17)

Od svih primjera ovaj je najviše puta spominjan. U epizodi koja pokazuje odraslu Lisu kako postaje predsjednica Amerike, ona komentariše da je njen prethodnik na funkciji Trump ostavio ogroman državni dug za vrijeme svog mandata.

Nakon njegove pobjede na izborima 2016. predviđanja iz Simpsonovih su doživjela globalnu popularnost.

Disney kupuje Fox studio (sezona 10, epizoda 5)

Simpsonovi su se decenijama rugali svojim korporativnim gospodarima 20th Century Fox studiju. U epizodi iz 1998. pokazali su Fox logo sa natpisom vlasništvo Walt Disney kompanije. Ono što nisu mogli očekivati je da će 2018. godine Disney stvarno kupiti studio.

Riba sa tri oka (sezona 2, epizoda 4)

Jedno od najstarijih predviđanja je i najmorbidnije. Riba sa tri oka je rezultat nuklearnog zagađenja i mutacije. Bilo bi smiješno, da 2011. argentinski ribar nije stvarno upecao takvu ribu u blizini nuklearne elektrane.

Automatski ispravak teksta (sezona 6, epizoda 8)

U ovom slučaju Simpsoni ne samo što su predvidjeli tehnologiju, nego su i direktno utjecali na njen razvoj. Scena pokazuje Apple uređaj iz 1993. koji loše tumači korisnikovu poruku. Kad je Apple godinama poslije radio na iPhone tastaturi redovno su koristili ovaj primjer dok su razvijali revolucionarni uređaj.

Pametni sat (sezona 6, epizoda 19)

U epizodi Lisino vjenčanje iz 1995. prvi put smo vidjeli viziju budućnosti i kako omiljeni likovi izgledaju kao odrasle osobe. Lisin zaručnik izdaje glasovne komande svom satu, baš kao što će prosječni korisnik to raditi od 2013. godine…

FIFA korupcija i finale Svjetskog prvenstva (sezona 25, epizoda 16)

Homer postaje sudija na Svjetskom prvenstvu u fudbalu jer FIFA nema radnika zbog sistemske korupcije. Epizoda je predvidjela finale u kojem Njemačka pobjeđuje zahvaljujući Homerovom poštenom suđenju.

Higgs Boson jednačina (sezona 8. epizoda 1)

Vjerovali ili ne, u epizodi iz 1998. u kojoj je Homer genijalni naučnik možemo vidjeti kako piše komplikovanu jednačinu koja je predvidjela težinu Higgs Boson čestice. Službena nauka je to potvrdila 2013. godine u eksperimentu koji je koštao 13 milijardi dolara.

Legalna marihuana (sezona 16, epizoda 6)

Epizoda iz 2005. pokazuje Homera kako putuje sa komšijom Nedom u Kanadu gdje otkrivaju da je pušenje trave dekriminalizovano u ovoj državi. 2018. Kanada je legalizovala rekreativno uživanje u marijuani.

NSA skandal (Simpsons The Movie)

U filmu iz 2007. Marge priča kako će otkriti državne tajne, dok je Lisa ućutkuje jer se boji da ih državne službe prisluškuju. U slijedećoj sceni vidimo prostorije National Security Agencije čiji uposlenici stvarno slušaju razgovore građana.

2013. godine Edward Snowden je otkrio svima da NSA ima razne tajne programe…

Kraj Igre prijestolja (sezona 29, epizoda 1)

Tačnije predvidjeli su događanja u predzadnjoj epizodi Game of Thrones serije. Homer baš kao i Daenerys Targaryen poslije njega, pušta zmaja koji uništava sve pred sobom. Epizoda iz 2017. The Serfsons je parodija Igre Prijestolja i pogodili su veliki twist koji će se dogoditi 2019.

sva prava: The Simpsons

One Comment

Leave a Reply
  1. Right here is the perfect webpage for anybody who wants to understand this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I really will need toÖHaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that has been discussed for many years. Excellent stuff, just excellent!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dvadeset godina Mafia serijala

Gledao sam Prstenove Moći da Vi ne bi morali