in

Gledao sam Prstenove Moći da Vi ne bi morali

Prikazane su prve epizode Amazon serije „Gospodar prstenova: Prstenovi moći“ na datum kad je preminuo Tolkin. Srećom autor nije doživio da vidi ovaj skupi promašaj.

Neću Vam pričati kako su CGI efekti dobri u seriji jer se to podrazumijeva od projekta sa budžetom od 700 miliona dolara. Mene više zanima kakvi su likovi i radnja serije.

Moramo krenuti sa Galadriel, najjačom ženom koju je Međuzemlje ikad vidjelo. Kao većina snažnih ženskih protogonista ovih dana, naša heroina je Mesija. Kako to pokazuje jedna od prvih scena, ona je bila posebna od ranog djetinjstva. Ni tad je toksični muškarci nisu razumjeli.

Galadriel je odrasla u Kapetana Ahaba i umjesto Moby Dicka lovi Saurona do kraja svijeta. Rećemo da je osveta njen glavni motiv, a karakterizacija lika je da je ona bezgrešna i savršena. Naravno glupi nesposobni muškarci je i dalje ne razumiju. Plakao sam od smijeha kad je sama zaklala Ogra, dok je njezina ekipa ratnika gledala u strahu.

Šta treba reći još o Galadriel? Zna bolje od svog kralja i ne dopušta da joj muškarci kroje sudbinu. Ako Vam se to ne sviđa onda ste šovinisti… 🙂

Imamo i sirotinsku verziju hobita u ovom spektaklu. Pratimo avanture djevojčice koja je preambiciozna za svoje dobro i vjerovali ili ne njeno okruženje to ne odobrava. Ženski Frodo je predodređena za velike stvari iako je samo mali prljavi hobit ili kako se već zove ovu hipi likovi.

Serija se poznaje po dobro napisanim likovima i najbolje smo ostavili za kraj. Crni vilenjak se zaljubljuje u djevojku sa sela, a rasisti to ne odobravaju. Ovo sad prerasta priču iz serije i postaje službeni narativ za marketing iste. Znači svako ko ne obobrava ovaj kliše kreativni izbor je rasista. Lično ne mrzim pripadnike izmišljenih rasa, samo mi je užasno dosadno.

Zadnje što možete očekivati od najskuplje serije svih vremena je da bude dosadna. Čak i The Washington Post koji je u vlasništvu Jeff Bezosa i Amazona je objavio lošu recenziju sa naslovom: Prekrasna, banalna dosada. Ne postoji bolji način za opisati ovo svetogrđe.

Moram priznati da volim demokratiju. Volja naroda ne laže i većina korisnika je ostavila negativnu recenziju. Čak i profesionalni kritičari iliti plaćenici nisu pretjerano oduševljeni.

Posebno je ironično što je ova serija godinama reklamirana kao nešto što može popuniti vakum koji je ostao nakon kraja Game of Thrones. Ali zbog pandemije produkcija je usporena i serija je premijerno prikazana u isto vrijeme kad i prvi Igra Prijestolja spin-off. Šta mislite šta će globalna publika izabrati?

video izvor i sva prava: Prime Video

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0

DJ Muggs spaja staru i novu školu

30. godina Betmen Animiranog Serijala