in

Warren G i nezaboravni G-Funk klasik

7. juna 1994. Warren G je izdao svoj prvi album “Regulate… G Funk Era“. Ostalo je istorija…

Odrastao je sa Snoop Dogg-om i polu-brat mu je bio Dr. Dre lično. Ali to mu nije garantovalo ugovor sa izdavačem Death Row Records. Iako je gostovao na Dre-ovom klasiku “The Chronic” i Snoop-ovom debi albumu “Doggystyle“, nikada poslije nije radio za Death Row. Njihov uspjeh nije bio Warren-ov uspjeh.

S blagoslovom starijeg (i poznatijeg) polu-brata, potpisuje ugovor sa izdavačem sa istočne obale. Dr. Dre mu je dao samopouzdanje da sam producira svoj prvi album. Warren G je dobro naučio od njega sve što mu je bilo potrebno za dalju evoluciju G Funk zvuka.

Jedan je od najboljih producenta / repera koji su se ikada bavili ovom muzikom. Jednostavan dokaz je besmrtni “Regulate“. Jedan od najvećih hitova 1994. godine.

Gangsta funk nikada nije gotivnije zvučao. Pjesma opisuje dan u getu (hood), tipična gangsterska sranja koja “junaci” jedna prežive i proslavu s hrpom djevojaka u Eastside Motel-u. Klasik. Warren-ov partner (u zločinu) je kultni Nate Dogg.

Nate i njegov prepoznatljivi vokal biće G funk standard sve do njegove prerane smrti. SnoopWarren i Nate Dogg formiraće hip-hop super grupu 213. Kao što sam rekao na početku, ostalo je istorija…

Regulate… G Funk Era” je postao trostruki platinasti album (3 miliona prodanih primjeraka!!!). Svima je dokazao da može sam da napiše i producira hit album (bez Dre-a).

Nikada nije uspio ponoviti komercijalni uspjeh svog debi albuma. Ali Warren G je i dalje u igri. Zadnje što smo čuli od kultnog repera je (nećete vjerovati) “Regulate… G Funk Era, Pt. II” EP (2015.).

Nastavak klasičnog albuma takođe je za svaku preporuku. Ako ništa drugo, još jednom možete čuti jedinstveni glas pokojnog Nate Dogg-a.

Pogledajte Kalvin i Hobs dokumentarac

Nas i Simfonijski Orkestar izvode Illmatic