in

Recenzija Cyberpunk Netflix adaptacije

Cyberpunk: Edgerunners je anime serijal zasnovan na CD Projekt Red video igri sličnog naziva. Nisam fan dotične igre, ali adaptacija od strane japanskog studija TRIGGER me je ostavila bez teksta.

Anime je spektakl kakav se rijetko sreće. U deset epizoda uživate u drami dobro osmišljenih likova, ali i stilizovanom nasilju (i malo golotinje). Govori o naivnosti mladosti i skupoj cijeni ambicije u korporativnoj distopiji. Night City iz poljske igre Cyberpunk 2077 je savršeni seting za ovu priču. Najvažnije je da ne morate znati ništa o igri da bi razumjeli šta se događa u adaptaciji.

Autori su uspjeli osmisliti simpatične likove koji će proći kroz užas šarene i brutalne vizije budućnosti. David je izgubljeni klinac sa dna metropolisa koji pokušava preživjeti u Night City-u. Upoznaje Lucy, fatalnu mladu damu koja će mu promjeniti život. Ne želim da Vam kvarim iskustvo otkrivajući detalje, to trebate doživjeti sami.

Bez pretjerivanja ovo je nešto najbolje od 2022. godine, definitivno najbolje što možete pogledati na Netflixu. Studio Trigger me je oduševio dizajnom likova i fantastičnim akcionim scenama.

Koliko god da su efekti u filmovima postali impresivni, nikada se neće moći porediti sa akcijom u animaciji. Edgerunnersi su psihoaktivni trip stilizovanog nasilja praćen hipnotičnim metal i elektro zvukovima. Jednostavno rečeno remek-djelo žanra.

Adaptacija je toliko kvalitetna da je uspjela dati novi život prezrenoj igri. Dvije godine nakon katastrofalnog starta, poljaci su izgleda zakrpili (patch fajlovima koji su teški 40GB) tehnički promašaj od početnog proizvoda (koji su lažno reklamirali kao RPG igru). Samo par dana nakon premijere na Netflixu, dostigli su rekordni broj igrača. Čak milion korisnika po prvi put igra Cyberpunk 2077.

Mora se izraziti poštovanje CD Projekt Red marketing genijalcima jer su po drugi put uspjeli privući armije korisnika svojim igrama koje su stare par godina zahvaljujući Netflix adaptaciji. Prvi uspjeh je bio Witcher 3.

Seriju isključivo možete gledati na Netflixu.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Vodič za nadolazeće The Walking Dead serije

Pogledajte Andrew Schulz komični specijal