in

Novo izdanje Pink Floyd klasika

Nakon četiri godine čekanja konačno možemo uživati u remasterizovanoj verziji Pink Floyd klasika ”Animals” iz 1977.

Tekst prvi put objavljen u septembru 2022.

Novo izdanje ”Animals 2018 Remix” odgođeno je zbog još jedne svađe između Wattersa i Gillmoura. Ne možemo pričati o ovom bendu, a ne spomenuti veliki raskol iliti šizmu između dva kreativca. Kao što znate David Gillmour ima prava na Floyd brend. Kako on koristi jedan od najlegendarnijih bendova ikad: otvorio je TikTok i pjeva o Ukrajini. Nije pomodan sekunde.

Neću vas lagati, ja sam oduvijek bio na Wattersovoj strani. Ovaj album je jedan od razloga zašto. Gotovo cijeli koncept (zasnovan na Orvelovom klasiku ”Životinjska farma”) i sve pjesme napisao je i komponovao Roger Watters. Gitarista Gillmour je samo ko-autor jedne pjesme sa albuma Dogs.

Zašto je odgođen remaster na četiri godine? Delux izdanje dolazi sa bookletom od tridesetetak strana koji opisuje nastanak albuma. Gillmouru se nije svidjelo šta piše, pa je blokirao objavljivanje. A piše da je album komponovao Watters, a ne on. Nije ni Gillmour toliki egomanijak da prekraja istoriju, ali makar je istinu htio prikriti. I uspio je na par godina.

Watters bez ustručavanja kaže da je njegov bivši kolega dobar gitarist, ali zamjera mu što se uvijek postavljao kao neizdabrani vođa i volio je govoriti ”mi smo ovo napisali / snimili”, iako je dobro poznato ko je autor.

Ostavimo dramu po strani i uživajmo u ovom prog rock klasiku. Idealan je za noćne seanse.

video izvor: Pink Floyd YT kanal

Eksperimentalno remek djelo Dejvid Bouvija

Wu-Tang Nas koncert jesen 2023.