in

Roger Waters i Tom Morello sviraju za Palestinu

Photo by: KGC-138/STAR MAX/IPx 2018 7/6/18 Roger Waters performing at British Summer Time 2018, Hyde Park in London.

Oduvijek mi je bio problematičan politički angažman slavnih osoba. U većini slučajeva radi se o bezobreznoj samopromociji. Ipak lični primjer Rodžer Votersa (Roger Waters) i njegove borbe protiv “Gospodara Rata” mi se čini autentičnim. Zašto pitate se?

Prvi argument i najuvjerljiviji je činjenica da Voters redovno šteti svojoj karijeri (financijski) sa svojim javnim nastupima (ispadima). Nema tog svjetskog problema u koji se Rodžer nije lično umješao. Dobro je poznata njegova dugogodišnja borba za prava Palestinaca, zbog koje je postao “persona non grata” u izraelskoj štampi. Redovno nagovara svoje kolege iz muzičke industrije (od Radioheada do Madonne) da ne održavaju koncerte u Izraelu. Prvog aprila izraelski ministar je imao “ultimativnu” šalu kada je napisao da će Voters održati koncert u Tel Avivu. Rodžeru nije bilo smješno.

Ne tako davno je platio iz svog džepa za privatni avion koji je vratio dvoje djece iz pakla Islamske Države u koji ih je odveo njihov otac radikalni mudžahedin. Zaštitnik je Venecuele zbog koje je dodatno demonizovan u zapadnoj štampi. Dok oligarh Brenson (Sir Richard Branson) održava kvazi Live Aid u Kolumbiji da bi podržao opoziciju u Venecueli, Voters organizuje kontra koncert u Venecueli samoj. Podržavajući Madura ni manje ni više. Na svom službenom nalogu na društvenim mrežama redovno objavljuje poruke podrške. Kaže “odstupite od Venecuele”.

Pravo pitanje je zašto ovo uopšte treba ostarjeloj rock zvijezdi? Dok većina njegovih kolega uživa u penziji i milionima koje su sakupili, Voters diže revolucije. Pravi roker ako mene pitate. Za borbu niko nije prestar. Još ćemo buntovnih poruka čuti za života ove legende.

Upravo zbog gorenavedene priče nisam bio iznenađen kada sam čuo da Voters zajedno s Tom Morellom (Rage Against The Machine, Audioslave, Prophets of Rage) i Brian Enom organizuje humanitarni koncert (strim) za Gazu.

Ovo će biti prilika da palestinski izvođači pokažu svoju muziku cijelom svijetu. Sav keš koji se sakupi biće doniran Delia Arts Centru koji je srce Gaze i lokalne muzičke scene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

R.A. The Rugged Man izbacio Lil Nas X remix?!

Talib Kweli ima novi projekt Gotham