in

Mad Season i jedini album Grunge super benda

Neprežaljeni Mad Season je izdao album “Above” 14. marta 1994. Ovaj bend je nastao od najboljih muzičara koje je prestonica grunge muzike Seattle mogao ponuditi.

Šta dobijete kad spojite talente Layne Staley-a (frontmen Alice in Chains) i Mike McCready-a (Pearl Jam gitarista)? Jedan od najboljih albuma devedesetih. “Above” ima sve; od prekrasno depresivnih balada do teškog Sabbath-ovskog zvuka propasti.

Kao i kod većine dobrih (klasičnih) rock albumaheroin je (nažalost) odigrao veliku ulogu. Sama ideja o grunge super bendu je nastala dok je Mike iz Pearl Jam-a bio na rehabilitaciji. Zamislio je Mad Season kao radnu terapiju, način da muzičari iz Seattle-a pobjegnu od droge i budu kreativni.

Zato je i izabrao nesretnog Layne-a da bude frontmen. Ikona devedesetih je većinu svog kratkog života imao problema sa narkoticima svih vrsta. Posebno heroinom. Snimanje “Above” albuma je trebalo biti vrijeme odvikavanja. Nisu snimili ni pola albuma, a Staley se već počeo zaključavati u wc-u studija da bi “uživao” u svojim porocima.

Mladi čovjek je bio u ogromnom bolu. To se može čuti iz svake njegove pjesme na albumu.

Važno je naglasiti da sve stihove na albumu je napisao Staley sam. To je bila njegova prva prilika da otvoreno priča o borbi sa svojim ličnim demonima i naravno ovisnostima. U njegovom matičnom bendu (Alice in Chains) Jerry Cantrell je bio glavni kreator.

Ovaj put Layne je mogao pokazati svoj tragični talent i razbiti predrasude da je samo drogirana rock zvijezda. Što i jest bio.. ali i puno više od toga.

Kao i svako pravo rock remek djelo, Above u trenutku kad je izdat gotovo da je prošao nezapaženo. Prije 26. godina kritičari su mu udjelili osrednje recenzije. Ni prodaja nije išla ništa bolje. Što je strašna činjenica, jer ne radi se samo o ključnom događaju grunge pokreta, nego i o jednom od najboljih albuma devedesetih.

Tragedija je što nisu snimili više od jednog albuma.

sva prava i video izvor: Mad Season YT

Ye ne samo što nije otkazan, on je broj 1

Tupacova borba protiv cijelog svijeta