in

The Velvet Underground & Nico – definicija kulta

Ako bi morao izdvojiti jedan moment kad je nastala moderna muzika to bi definitivno bio dan kad je objavljen The Velvet Underground & Nico album istoimenog benda.

Niko nije obraćao pažnju na ovaj LP te 1967. godine. Nerazumljiv je bio kritičarima, preposeban za široke narodne mase. Jednostavno izašao je prije svog vremena.

I dan danas se prepričava urbani mit da ko god je te godine kupio ovaj album, osnovao je vlastiti bend. Pričati o utjecaju The Velvet Underground & Nico je gotovo sizifovski posao. Inspirisali su punk pokret, kao i sve i jedan alt rock bend zadnjih pedesetak godina.

New York dekadencija nikada nije tako dobro opisana kao na ovom albumu. Lou Reed je jedinstven pjesnik koji stoički komentariše urušavanje zapadnog svijeta. Ko je još otvoreno tad ”pjevao” o heroinu i sado mazo seksu (Venus in Furs). Heroina Nico je donijela gotovo mističnu dimenziju ovom remek djelu. Šteta što se nije duže zadržala u bendu…

Ovaj album sam poslušao stotinu puta u raznim fazama života i uvijek je bio aktuelan. Ni više od pola vijeka poslije nije ništa manje zanimljiv. Jednostavno rečeno kult.

izvor: TVU YT kanal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najbolji hood film Chappelle’s Block Party

Ye ne samo što nije otkazan, on je broj 1