in

Ghostface Killah i ultimativni Wu solo album

8. februara 2000. objavljen je jedan od najboljih rep albuma XXI vijeka Supreme Clientele

Kraj devedesetih nije bio najuspješniji za kultni Wu Tang Clan. Njihov drugi album Forever nije bio komercijalni trijumf kao što su očekivali. Poplava je uništila studio i par stotina beatova što je natjeralo da RZA promjeni stil i postane Bobby Digital za svoj debi album. Ali ni to nije donijelo pažnju i uspjeh koji su ostvarili ranija Wu izdanja.

Palo je na leđa Ghostface Killera da vrati prestiž i poštovanje koje su članovi klana ranije uživali. I upravo se to dogodilo sa fantastičnim Supreme Clientele LP-om. Izvor novog stila možemo datirati za vrijeme njegove posjete Africi. Iron Man je patio od dijabetesa i dao je šansu alternativnoj medicini. Za vrijeme nečeg što možemo nazvati tripom sa plemenskim vračom nastao je tekst za Nutmeg.

Glavna odlika superiornog flowa je nefiltrirani direktni tok misli repera. Ghost ima neke od najboljih netipičnih metafora koje ste ikada čuli u životu. Većina možda nema nikakvog smisla, ali zvuče tako cool da je nevjerovatno. Sva ta kreativnost, mašta i energija može se savršeno vidjeti u spotu za prvi singl Apolo Kids.

RZA je bio izvršni producent i poput kakvog dirigenta komandovao je armijom producenata čiji su se beatovi našli na albumu. Raznolika je ekipa beatmakera; od Ghostovog frizera do DJ Mathematicsa. Svi su dobili priliku. Jer Ghostface voli svoj narod / ekipu. Neke od najboljih rep pjesama o prijateljstvu i bratstvu možemo naći na ovm LP-u: kao što je Wu Banga 101 i We Made It.

video izvor: Ghostface Killah

14. godina Massive Attack remek-djela

2Pac bezvremenski klasik “All Eyez on Me“