in

Deadpool – od parodije do internet fenomena

Deadpool je strip lik koji je nastao za vrijeme Modernog iliti Mračnog doba američkog stripa. Iznenađujuće je, ne samo što je uspio preživjeti devedesete godine prošlog vijeka, nego što je u XXI vijeku postao jedan od najpoznatijih Marvel likova. Danas je internet fenomen, komični genije nekih novih generacija i njegovo pojavljivanje garantuje prodaju bilo kog stripa. Pokušaću da objasnim kako smo došli do toga.

Prvo što moram da spomenem jeste da je on parodija lika iz DC stripova Deathstroke. Čak i Dedpulovo ime Wade Wilson je preuzeto – Detstrok je Slade Wilson. Oba lika su plaćene ubice sumnjive moralnosti i imaju slične kostime. Dedpulovo prvo pojavljivanje je bilo na stranicama X-Men stripa “Novi Mutanti” (“The New Mutants”, iz februara 1991). Dedpul je proizvod istog tajnog programa “Oružje X” kao i svima omiljeni Vulverin.

Već u prvim epizodama upoznao je lika koji će ga pratiti kroz cjelu karijeru, a to je X-Men Cable iliti Kejbl. Toliko su nerazdvojni postali tokom svih ovih godina da je nužno u Dedpul filmu, da Kejbl bude jedan od glavnih protogonista. Ko je Kejbl?

Nejten Samers iliti Kejbl predstavlja sve što je bilo loše u stripovima Mračnog doba. Testosteronski nabildani klovn, naoružan sa više oružja nego što može ponijeti, i bio je savršen partner za Dedpula. Što budem više pričao o njemu, to će gluplje zvučati. Kejbl je sin jednog od najpoznatijih X-Mena, Kiklopa, i njegove tadašnje supruge, zlog klona Džin Grej, za koju se mislilo da je mrtva. Kako vam to zvuči? Odrastao je u distopijskoj alternativnoj budućnosti i kada se vratio u “sadašnjost”, bio je stariji od svog oca. Ako ovo nije primjer svega što ne valja sa X-Men stripovima, onda ne znam šta jeste?

sva prava MARVEL

X-Men stripovi su jedni od najkomplikovanijih za praćenje. Stotine različitih likova, hrpa spin-off serijala, oni su pakao hiper produkcije. Bili su najprodavaniji stripovi devedesetih godina. X-fanovi su jedni od najprezrenijih ljubitelja stripova. Isključivo čitaju samo X-naslove, jer ne mogu stići da čitaju ništa drugo pored 20 X-Men stripova mjesečno. Danas, pet ili šest X-naslova su Dedpul stripovi. Iako je decenijama Dedpulovo članstvo u X-Menima bilo na nivou loše šale, ni dan-danas ne žele da ga prime u klub, njegovi stripovi se izdaju pod X-etiketom. Njegov film je najbolje što Fox studiji imaju od X-Men filmova danas. Ponovo se postavlja pitanje, kako je do toga došlo?

Spontano. Nije bilo genijalnog plana za osvajanje tržišta. Štaviše, Dedpul u devedesetima je bio najbolji kada je bio pred ukidanjem. Pošto niko nije obraćao pažnju na njegov strip, scenarista je mogao da radi šta god hoće. Komičnog genija koji probija četvrti zid (obraća se direktno čitaocu) je osmislio Džo Keli (Joe Kelly). Njegov angažman od 1997. do 2002. je možda i najvažniji za današnji uspjeh lika. Tada je i nastao Dedpul koga svi volimo. Strip je bio duhovit i iz njega sam naučio drugorazredne Marvel likove za koje nikada nisam ni znao da postoje. Da vam pravo kažem, možda je to i bio prvi Marvel strip koji sam stvarno gotivio.

Dedpulov uspjeh u popularnoj kulturi je dijelom zasluga najgoreg X-Men filma ikad “X-Men početak: Vulverin” (“X-Men Origins: Wolverine”, 2009). Prvo pojavljivanje Dedpula na velikom ekranu nije bilo bez problema, ali i negativna reklama je dobra reklama. Film je zaboravljen, ali Marvel je pokrenuo novi strip serijal. Jedan od mnogih koji će uslijediti. Nisu mogli proizvesti koliko se moglo prodati.

U zadnjih pet-šest godina, Dedpul je postao neizbježan. Neke starije i poznatije Marvel likove je ostavio u svojoj sjenci. Bio je član X-Fors tima. Kejbl ih je osnovao, ali za njega više nije bilo mjesta u njemu. Pregazilo ga je vrijeme, sada je Dedpul glavni. A novi naslovi su samo izdavani. Jedan od boljih Marvel stripova ovih godina je zajednički naslov Spajdermena i Dedpula. To je značilo i povratak Kelija na mjesto pisca nakon skoro 15 godina. Da mi je neko rekao prije desetak godina da će Dedpul imati zajednički strip sa Spajdijem, najpoznatijim Marvel likom, rekao bih mu da je lud.

Jedini lik koji se može porediti po popularnosti sa Dedpulom danas je Harli Kvin. Ona je, takođe, kreacija devedesetih, koja ovih dana prodaje više stripova nego klasični heroji. Nije mi baš najjasnija oduševljenost ovim psihopatama od strane novih generacija čitaoca, ali možda sam samo star. Za mene oni nisu antiheroji, ma koliko se izdavači trudili da ih reklamiraju kao takve. Ipak, nesporan je njihov uspjeh, s obzirom na to da se radi o relativno mladim strip likovima (nisu stari sedamdeset godina).

izvor: Marvel

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Izgubljeni album Jim Morrisona

Red Hot Chili Peppers novi singl!