in

Ultimativni vodič za X-Men filmove

X-Men filmovi su najdugovječniji superherojski serijal. Dvadeset godina su dominirali pop kulturom, uspjeh koji ni Marvel sinematični univerzum još nije oborio.

Iako nisu imali hiperprodukciju na kakvu smo navikli od Disney Marvel filmova, X-Men su možda najzaslužniji za trend od kojeg danas ne možemo pobjeći.

Naslovi kao što su Mračni Feniks (Dark Phoenix, 2019.) i Novi mutanti (The New Mutants. 2020.) su toliko loši da ne trebamo uopšte trošiti vrijeme na njih. Krenimo redom od najgorih ka najboljim X filmovima.

“X-Men početak: Wolverine” (“X-Men Origins: Wolverine”), 2009.

Najgori superherojski film 21 vijeka. Uspjeli su uništiti sve što je “originalna” trilogija uradila dobro. Napravili su bljuvotinu od “Dedpula” (“Deadpool”), koji je dobio svoje prvo filmsko pojavljivanje. Vil Aj Em (?!) “glumi” u ovom filmu, čija li je to bila pametna ideja? Ne mogu naći pohvalne riječi o ovom nedjelu. Gledao sam ga u kinu kada je izašao i obećao sam sebi da sljedećih pet godina neću “pipnuti” bilo kakav Marvel sadržaj.

“X-Men: Apokalipsa” (“X-Men: Apocalypse”), 2016.

Isti likovi (samo sa novim glumcima) i iste priče za kraj nove X trilogije. Nisam mogao ni zaspati pošteno od dosade u bioskopu, jer me sve vrijeme nervirao deja vu osjećaj. Bryan Singer je konačno uništio sebi karijeru sa ovim smećem.

“X-Men 3: Posljednje uporište” (“X-Men: The Last Stand”), 2006.

Razočaravajući kraj “originalne” trilogije. Promjena režisera je bila primjetna. Slabo ima veze sa strip materijalom, iako su (nesrećno) izabrali da adaptiraju jednu od najkultnijih X-Men priča – “Sagu o Feniksu” (“The Dark Phoenix Saga”). Svidjelo mi se što su ubili Kiklopa odmah na početku filma, štreber je to zaslužio. Fanovi nisu bili zadovoljni. Ali, sve u svemu, nije loš akcioni film za ubiti poslijepodne. Ima boljih, ali ima i gorih.

“Vulverin” (“The Wolverine”), 2013.

Ovaj film ima relativno dobre ocjene, ali da se ne lažemo, bilo šta nakon “Wolverine Origins” je bolje. Trudio sam se voljeti ovaj film, premisa je obećavala sve što gotivim: Vulverin u Japanu, elementi priče zasnovani na Frenk Milerovom (Frank Miller) materijalu, ali jednostavno nisam imao sreće. Još jedan osrednji akcioni film.

“Dedpul” (“Deadpool”), 2016.

Najnetipičnija romantična komedija i jedan od komercijalno najuspješnijih X-Men filmova. “Službeno”, tj. u stripu, Dedpul nikada nije bio član X-Men ekipe. Solidan akcioni film pun “crtanog” nasilja, prvi u serijalu koji je nosio kontroverznu “18 +” oznaku. Meni nije nešto posebno, ali mogu razumjeti oduševljenost (i iznenađenje) gledaoca naviknutog na tipičnu (dosadnu) superherojsku formulu koju Disney Marvel “baca” par puta godišnje.

“X-Men”, 2000.

Prvi film po Marvelovoj licenci čiji je uspjeh “natjerao” sve druge studije da počnu snimati superherojske filmove. Da budemo iskreni, prvi uspješni film po Marvelovim stripovima bio je “Blejd” (“Blade”), koji se pojavio dvije godine ranije. Režiser Brajan Singer (Brian Singer) je solidno uradio svoj posao. Šarene kostime iz stripova zamijenili su crnim kožnim (sado-mazo) uskim odijelima. Dobar izbor glumaca je bio ključ uspjeha ovog filma. Formula za moderni strip-film je stvorena.

“X-Men: Prva klasa” (“X-Men: First Class”), 2011.

Film koji je spasio serijal. I dan danas sam iznenađen uspjehom ovog filma. Prikvel koji je iznjedrio cijelu “novu” trilogiju. Izbor novih glumaca za mlađe verzije dobro poznatih likova bio je pun pogodak. Zabavan akcioni film koji je uvjerio ljude da ponovo gledaju X-Men filmove.

Logan. 2017.

Ako se poredi s prethodnim “Vulverin” filmovima naravno da se vidi napredak, ali nećemo se lagati – to su bili ispodprosječno loši filmovi. Priča je tipični narativ o usamljenom, ostarjelom i ciničnom heroju koji izlazi iz “penzije” kako bi posljednji put pomogao onima u nevolji. To je preslikan sinopsis Istvudovog (Klint Eastwood) vestern remek-djela “Neoprostivo” (“Unforgiven”) iz 1992. godine.

Zašto uopšte upoređivati ove filmove, kada “Logan” samo može pognuti glavu u takvoj konkurenciji. Nisam ja donio tu nesrećnu odluku, od samih glavnih aktera filma do svih tih pozitivnih recenzija poređenje s vesternom nije prestajalo. Ako su već postavili sebi nerealna očekivanja, onda ih treba i prozvati zbog istih. Svima su puna usta kako je Logan “ubio” tipični superherojski film te da se radi o “ozbiljnom filmu”. Molim vas, ko ovdje koga laže? Zašto ovo nije tipična superherojština?

Zbog kvazi-meta podteksta, a od kog su svi dobili orgazam iz nekog razloga. Logan drži X-Men strip i kaže kako su to gluposti i da je “pravi” svijet ozbiljniji i opasniji. To je ta kritika / dekonstrukcija superherojskog filma o kojoj svi govore? Ako jeste, nije ništa posebno.

Deadpool 2, 2018.

Znam da će čitaoc popizditi što sam stavio da je nastavak Dedpula bolji od Logana. Dvica je zabavna akciona komedija koja se ne shvata previše ozbiljno. Svako ko od stripovskih junaka očekuje nešto ozbiljno ima ozbiljnih problema 🙂 Ponekad treba se opustiti u uživati u humoru.

“X-Men 2: Ujedinjeni” (“X2”), 2003.

Brajan Singerov (Bryan Singer) nastavak je par godina nazivan najboljim superherojskim filmom ikada (do Nolanovog “Viteza Tame”). Priča filma je zasnovana na legendarnom X-Men stripu “Bog voli, čovjek ubija” (“X-Men: God Loves, Man Kills”). Teme predrasuda i mržnje su najbolje urađene u kompletnom serijalu.

Dok sam pisao ovaj pregled, iznenadio sam se koliko je uspješan Hju Džekman (Hugh Jackman) u svojoj verziji Vulverina. Inače superheroji imaju maske, plaštove, kostime preko cijelog tijela, koji pomažu glumcima da vjerodostojno ožive likove iz stripa. Hju se pojavi go do pojasa i – to je to. Ako ste ikada vidjeli Vulverinov kostim iz stripa, koji je jedan od najgorih, filmska verzija je zaista impresivna.

“X-Men: Dani buduće prošlosti” (“X-Men: Days of Future Past”), 2014.

Ovaj izbor je problematičan. Film je sikvel na prikvel, retkon (retroaktivni kontinuitet ili izmišljenu istroriju pišeš kako hoćeš) ribut (nova verzija već poznatog) i na to sve priča o putovanju kroz vrijeme. Ako to nije recept za propast, ništa nije. Povratak Singera kao režisera nakon desetak godina je bila njegova šansa da koriguje serijal, izbaci sve što mu se ne sviđa i napravi most između dvije trilogije, dva tima X-Mena u različitim vremenima.

Dobar blokbaster. Moj omiljeni film u ovom serijalu. Na prvu sam prepoznao “Terminator 2” uticaj i najvjerovatnije mi je film zato i “sjeo”. Naknadno sam saznao da se Singer prije snimanja savjetovao sa Kameronom (“Terminator”, “Aliens”) i da su razgovarali o putovanju kroz vrijeme i različitim dimenzijama. Uvijek učite od najboljih.

video izvor i sva prava: 20th Century Studios

The Chemical Brothers i par novih singlova

Nine Inch Nails – 18. godina od povratka iz mrtvih