in

Bauhaus pioniri goth muzike

Prije četrdeset godina britanski novi val (new wave) doživio je jednu od najutjecajnijih mutacija. Post punk bend Bauhaus je singlom “Bela Lugosi’s Dead” spontano startovao gothic podkulturu.

Obucite se u crninu i uživajte u bezvremenskoj pjesmi koju 1979. ni jedan izdavač nije htio. Bili su svjesni da se radi o nečem novom, ali nisu bili oduševljeni dužinom pjesme. Nije bila za radijskog singla.

Frontmen Peter Murphy nije htio odustati. Poredio je dužinu pjesme s klasikom Velvet Underground-a “Sister Ray”. Beskompromisni stav je bio ispravan. Hipnotičnost dub reggae utjecaja je efektna baš zbog devet minuta trajanja. Ostalo je kult.

Zašto je ovo važno? Povodom ovog značajnog jubileja prvobitna postava benda se ponovo okuplja. Ohrabrujuće je jer smo skoro mogli čitati kako je Peter Murphy imao srčani udar dok je nastupao u New York-u. Srećom, izgleda da se oporavio i raduje se nastupu s starim bendom.

Moram priznati da sam bio zabrinut zbog zdravlja kultnog darkera jer je dobro poznato njegovo uživanje u svim mogućim narkoticima. A nije više ni mlad. Posljednji put kad sam čuo za Murphy-a bježao je od policije u filmskoj potjeri s kesom speeda.

Ovo će biti prvo okupljanje Bauhausa u deset godina. Imali su malu renesansu 2005. godine kad su bili na turneji sa Nine Inch Nails-ima (NIN). Trent Reznor nikada nije krio da je Murphy jedan od njegovih ključnih uzora.

Legendaran je set obrada Joy Division-a koji je Peter uradio s NIN-om. Iz tog perioda je i posljednji Bauhaus album “Go Away White” (2008.). Nikad nije dobio pažnju koju je zasluživao. “Novovjekovni” Bauhaus zvuk je bio više nego interesantan. Lično sam bio impresioniran kao tinejdžer u crnini tih godina. Posebno uz nesuđeni plesni hit poput ovog ispod:

Je**n album. Prava šteta, jer nedugo potom bend se ponovo raspao. Goth kult je ponovo nestao u noći… Ali darkeri ne očajavajte (makar ne više nego inače) jer legendarni bend se ponovo vraća. I to neposredno nakon Noći Vještica (Samhaim) kako i priliči.

video izvor: Bauhaus Youtube

Nas deseti put u karijeri ima Bilbord broj jedan album!

“Fuck tha Police” je protestna himna za sva vremena