in

“Fuck tha Police” je protestna himna za sva vremena

N.W.A (iliti Niggaz Wit Attitudes) su jedni od pionira gangsta rep žanra. Njihov debi album “Straight Outta Compton” ima legendarni status među ljubiteljima hip-hop-a.

Trideset dvije godine kasnije, jedna kontroverzna pjesma je dobila novi život. Naravno, to je anti-policijska himna “Fuck tha Police“.

Od kad traju protesti u Americi (povodom ubistva George Floyd-a), kultna pjesma o policijskoj brutalnosti je doživjela skoro 300% rast na audio striming servisima. Učesnici protesta nose transparente i novi grafiti se iscrtavaju s jednostavnom porukom. Fuck tha Police.

Veoma je jasna veza između protesta afroameričke zajednice i ponovne popularnosti kontroverzne pjesme. Analitička firma Alpha Data (koja prikuplja podatke za Rolling Stone muzičke liste) zabilježila je još u 2015. godini, da nakon ubistva crnog brata od strane policije, zajednica se redovno vraća N.W.A hitu.

Fuck the police comin’ straight from the underground

Povodom smrti Michael Brown-a iz Ferguson-a ili Eric Garner-a sa Staten IslandNew York (rodno mjesto Wu-Tang klana), uz tugu i nezadovoljsvo, “Fuck tha Police” je katarza za crnu populaciju.

Ice Cube je imao samo 19. godina kada je napisao legendarnu pjesmu. Dr. Dre nije bio pretjerano oduševljan s porukom otvorenog prezira jer je imao loših iskustava sa policijom i određeno vrijeme je bio u zatvoru. Zadnje što je htio jest da navuče mržnju sve i jednog policajca. Ali pošto su mladi crni ljudi, to bi se dogodilo svakako. Tako je i bilo. Policija je uperila oružje u Dre-a i Eazy-E-a koji su se zajebavali s paintball pištoljima na ulici. Nakon tog incidenta otišli su direktno u studio. Ostalo je istorija.

Pjesmu su obradili poznati milioneri socijalisti Rage Against the Machine. Semplovali su je svi od 2Pac-a do elektro heroja The Prodigy.

Tužno je reći to naglas, ali možda se nikada nećemo riješiti policijske brutalnosti. Ali baš zbog toga, nikada neće ni biti zaboravljena ova protestna himna.

video izvor: NWA

Bauhaus pioniri goth muzike

DJ Premier proslavlja 50. godina Hip-Hopa