in

Vrana je vrhunska strip adaptacija

Trideset godina nakon premijere filma, Vrana (The Crow) je i dalje kultno remek-djelo.

Tragična goth drama koja je impresionirala darkere širom svijeta. Eric Draven se vraća iz mrtvih da bi osvetio svoj i život zaručnice. Priča vam je poznata.

Ali da li ste znali da je inspiracija za strip lična tragedija autora James O’Barra. Pijani vozač je ubio njegovu vjerenicu. Još jedna priča iz crne hronike, o paru iz Detroita koji je ubijen zbog zaručničkog prstena vrijednog 20 dolara je temelj priče o “Vrani“. Strip je nastao kao terapija O’Barra koji je proživljavao najgore momente života. Sedam godina je bilo potrebno da pronađe izdavača za svoj strip. Konačno, 1989. strip je došao u ruke čitalaca.

S razlogom je Eric Draven postao darkerska ikona. Vizuelni izgled lika je nastao po uzoru na frontmena goth benda Bauhaus Peter Murphya i Iggy Popa. Sam O’Barr je slušao Joy Division i stihovi Ian Curtisa se mogu naći u stripu. Protogonist “Vrane” je postao jedan od najboljih primjera antiheroja, arhetipa koji je bio užasno popularan u devedestim godinama.

Filmska tragedija

Brandon Lee je bio spreman da izađe iz sjenke svog velikog oca (Bruce Lee). Adaptacija nezavisnog stripa je bila njegova ulaznica u klub legendi. Samo nije bio svjestan cjene koju će morati platiti. Jedna od najvećih nesreća Hollywooda je pogibija Brandona na setu “Vrane”. Zbog tragične greške tehničara prilikom pedesetog dana snimanja filma, glumac Michael Massee u sceni kada ubijaju Eric Dravena i zaručnicu, smrtno je ranio Brandona. Samo da glumac nije tako dobro ciljao, Lee bi preživio. Posthumno snimljene scene da bi film bio završen koristile su tada revolucionarnu CGI tehnologiju.

“Vrana” je ušla u filmsku istoriju kao jedan od prvih filmova koji je koristio kompjuterski generisane efekte na taj način. Produkcija filma je ozloglašena ne samo zbog tragične pogibije glavnog glumca, već zbog serije incidenata i raznih nesreća.

Uprkos “prokletoj” produkciji film je postao kultno djelo. Imao je tri nastavka i TV seriju. Red je da se spomene fantastično dobar soundtrack koji je pratio originalnu “Vranu”. Bendovi The Cure, Pantera, Rage Against The Machine (između ostalih) su doprinjeli mračnoj atmosferi filma.

Stavite corpse paint na lice i uživajte u jednoj od najboljih strip adaptacija svih vremena.

video izvor i sva prava: Miramax

Ghostface Killah dvanaesti album u karijeri

Prva scena iz Kopolinog Megalopolisa