in

Vrana album je klasik muzike iz devedesetih

The Crow: Original Motion Picture Soundtrack objavljen je 29. marta 1994. i ostaće u pamćenju svih ljubitelja goth, industrial i alt rock zvuka devedesetih.

Koji još filmski album u jednom paketu donosi vam najveće bendove tog vremena: Pantera, Rage Against the Machine, Stone Temple Pilots, Jesus and Mary Chain i mnoge druge… Rijetko tako dobro muzika prati atmosferu filma. Ali ne treba biti iznenađen jer je strip verzija Vrane bila inspirisana gothic bendovima.

Ključni utjecaj je Joy Division. I ovaj album ima nevjerovatnu obradu Dead Souls klasika od strane Nine Inch Nailsa. Trent Reznor je bio fan stripa i prije nego što je filmska adaptacija Vrane bila najavljena. Ova obrada Ian Curtisovog poziva u pomoć bila je prva pjesma koju su NIN snimili za svoj kultni Downward Spiral album.

Pjesma se savršeno uklapa u scenu Brandon Leeove transformacije u kultnog anti-heroja.

Kad bi se morala izdvojiti samo jedna pjesma koja savršeno predstavlja zašto je ovaj album filmske muzike toliko dobar, to bi bio Burn benda The Cure. Robert Smith je bio toliko oduševljen stripom, da je morao napisati potpuno novu pjesmu za potrebe filma. I napisao je pravi goth klasik.

Generacije kreativaca obučenih u crno pronašli su nepresušni izvor inspiracije u soundtracku kultnom filmu i jednoj od najboljih strip adaptacija. Ni nakon gotovo trideset godina legenda o Vrani se ne zaboravlja.

video izvor: YouTube playlista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Grobar – kultna horor komedija

Rick Grimes se vratio – TWD Oni koji žive