in

Stari prljavi gad (ODB dokumentarac)

Prerano preminuli Ol’ Dirty Bastard (iliti ODB) bio je jedno od prepoznatljivijih lica kultne New York hip-hop institucije Wu-tang Clan.

Legendarna je priča kako je njegov rodjak RZA napravio genijalni poslovni potez kad su potpisivani ugovori. Izdavač je mogao imati prava na Wu-Tang album, ali svaki solo album člana će objaviti neka druga izdavačka kuća. Puno više keša nego da su se svi vezali jednim ugovorom.

RZA je otkrio da je ideju dobio od crack dilera koji su otvarali ispostave (crack kuće) u svakom hood-u.

U svakom slučaju Return to the 36 Chambers: The Dirty Version je objavljen 28. marta 1995. Bio je to drugi solo Wu album, nakon Method Man-ovog “Tical” (1994). RZA je vjerovao u potencijal svog rođaka. Njegova produkcija će izvući najbolje iz ODB-a, uključujući i njegov čudni, ali jedinstven stil “pjevanja”.

Shimmy Shimmy Ya” će postati Ol’ Dirty Bastard-ov klasik. Za vas danas izdvajamo remix verziju sa vrhunskim MC Eiht-om. Remix je takođe izdan kao singl s pratećim spotom.

ODB je preminuo od “slučajnog” predoziranja u 2004. godini. Više nego dovoljno vremena je prošlo da bi njegov FBI dosije postao dostupan široj javnosti. Makar nekih 96 strana. Russell Tyrone Jones (a.k.a. Ol’ Dirty) je hapšen petnaest puta.

U tim izvještajima sam Wu-tang Clan je smatran za kriminalnu organizaciju. Detektivi sa Staten Island-a su ih sumnjičili za trgovinu narkoticima i naručivanje ubistava?! Nikad nisu ništa dokazali. Posebno je smješno u ODB-ovom slučaju.

Za kraj dokumentarac.

video izvor: UPPROX video

Wu Tang Clan debi album – trideset godina kulta

Scott Pilgrim anime stiže na Netflix