in

Pogledajte spot povodom pete godišnjice smrti Leonard Koena

Nevjerovatno je koliko brzo prolazi vrijeme. Danas se navršava pet godina od kad nas je napustio veliki pjesnik i prorok Leonard Cohen.

Ovim povodom izdan je spot za pjesmu ”Puppets” koja se našla na posthumnom albumu “Thanks for the Dance“. Posthumni album je nastavak na prethodni “You Want It Darker” (2016.) i svi vokali su snimljeni u isto vrijeme.

Adam Cohen, sin velikog pjesnika, naglašava da se ne radi o “ostacima” ili B strani. Ovo je puni album, petnaesti u karijeri velikog pjesnika i proroka (u maniru Starog Zavjeta).

Radi se o kolekciji pjesama koje nisu ništa slabije od ostatka diskografije kantautora.  Od romantične melanholije do kletve “lutkama, poltronima i korisnim idiotima” u pjesmi za koju je izdan spot “Puppets“.

Leonard nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Poezija izrečena moćnim baritonom koji osuđuje prethodne generacije, dok opominje neke buduće.

Legende nikad ne umiru, makar tako kažu. (P)ostanem tužan svaki puta nakon što previše slušam Cohen-a. Ne zato što su pjesme depresivne, daleko od toga. Budem tužan jer nas dobri ljudi redovno napuštaju, dok krmci, prevaranti i oligarsi žive vječno. Leonard ne bi ćutao.

Ako vas zanima više detalja o posthumnom albumu pogledajte mini dokumentarac ispod.

Cijeli album možete poslušati na službenom YouTube kanalu.

Snoop Dogg i nova ubitačna muzika

Hip-hop rat: Kanye protiv Talib Kwelia