in

Nas Illmatic i dalje je hip-hop remek-djelo

19. aprila 1994. Nasir bin Olu Dara Jones objavio je svoj debi album i zauvijek se upisao na stranice rep istorije

Illmatic je Sveti gral hip-hop kulture. Debitantski album dvadesetogodišnjeg klinca iz geta koji je svojom vještinom posramio stariju konkurenciju i kolege. Iako nije imao pretjerani komercijalni uspjeh u startu, univerzalno pozitivne recenzije donijele su kultni status koji zaslužuje i solidnu prodaju.

Nas je promjenio pravila igre. Standardna praksa pri snimanju rep albuma je da imaš jednog ili dva producenta, boy wonder ih je imao pet. Majstor do majstora: Large Professor, Q-Tip (A Tribe Called Quest), DJ Premier i Pete Rock postavili su lansirnu rampu preko koje će Nasir doći do zvijezda. Zvuk New York scene nikad nije zvučao bolje.

Mladi Nasir je bio hroničar crne zajednice. Njegovi stihovi su na realističan način opisivali život u getu. Queens, New York je dobio svog pjesnika i proroka koji će inspirisati sledeće generacije da uradi ono što je on uspio.

Instant klasik Life’s a Bitch donio nam je jedinog gostujućeg MC-a na albumu, prvu pjesmu koju je snimio AZ, buduća legenda scene Istočne obale i decenijski NASov prijatelj i član super grupe The Firm.

Iako je imao fantastičnu produkciju. album će ostati zapamćen po Nasovoj lirici. DJ Premier pjesme imaju posebno mjesto u srcima svih ljubitelja NY scene i tako je sa dva klasika: N.Y. State of Mind i Represent.

Illmatic je jedan od najboljih albuma hip-hop svih vremena i obavezna lektira. Njegov utjecaj živi dalje; od službenog nastavka Stillmatic iz 2001. do najavljenog albuma sa Preemom koji će biti objavljen 30. godina nakon klasika u 2024.

izvor i sva prava: NAS

Nas i DJ Premier spremaju zajednički album

TMNT Posljednji Ronin postaje film