in ,

Morphine – Bend koji je lijek za bol

Povodom trideset godina klasičnog albuma Cure for Pain

Mark Sandman, frontmen kultnog benda Morphine prerano je preminuo u 46. godini, radeći ono što voli, nastupajući na pozornici u Italiji. Oborio ga je srčani udar. Iako je mnogim rokerima srce “otkazalo”  zbog kokaina, Sandman nije bio jedan od njih (ma koliko ljudi ponavljaju tu urbanu legendu).

Možda je to zbog imena benda? Zbog stihova njihove najpoznatije pjesme “Cure for Pain” (s istoimenog albuma)? Sve ove godine poslije smrti rokera makar znamo da nije bio uživaoc teških droga. Nije ni mislio na njih u prekrasnoj pjesmi.

Teško ćete naći jedinstven bend poput Morphine. Trio iz Bostona je bio jedan od najoriginalnijih bendova devedesetih. Nisu se uklapali u tadašnje trendove. Sandman osim svog baritona bio je poznat po bass gitari sa dvije žice. Legendarna je njegova izjava da je jedna žica i više nego dovoljna.

Niko nije imao takav zvuk. Cool jazz koji sviraju tri čovjeka. Dana Colley je znao svirati dva saksofona u isto vrijeme! Ne treba zaboraviti bubnjara Billy Conway koji je neprevaziđen do današnjeg dana. Neko bi rekao da je to poprilično “ograničen” zvuk sa “samo” tri instrumenta. Ali za Morphine je bilo više nego dovoljno.

Kada slušate njihove albume imate osjećaj kao da ste pogledali dobar film. Sandmanovi stihovi su bili puni života, neponovljive atmosfere. Pravi autor. Nije ni čudo što su mnogi filmovi uvrstili njihove pjesme u soundtrack svojih filmova.

Kćerka Tony Soprana s svojom najboljom prijateljicom sluša Morphine (scena iz prve sezone “The Sopranos“, 1999.).

Bend je svoj zvuk opisivao kao “low rock“, ili kako je to Sandman šarmantno rekao “fuck rock” (nikada nije bio vulgaran lik). Pričao je par jezika i uvijek se trudio obraćati publici na njihovom maternjem. Možda je bio i prepametan da bi bio tipična rock zvijezda.

Godinu dana nakon njegove smrti bend je izdao peti i posljednji album “The Night“. Za više informacija o liku i djelu pogledajte vrhunski dokumentarac “Mark Sendmenova priča” (“Cure for Pain: The Mark Sandman Story”, 2011.).

I naravno slušajte “Cure for Pain” album. Ponovo i ponovo…

video izvor: Morphine YT

Nas je završio Magic trilogiju

EMULATOR ultimativni PlayStation album