in

Legendarni Johnny Cash koncert u zatvoru

Prije pedeset i pet godina, 13. januara 1968. Johnny Cash je održao jedan od najpoznatijih koncerata u istoriji popularne kulture.

Legendarni country muzičar je uvijek bio čovjek iz naroda. Pjevao je u čast malog čovjeka, bilo gdje, bilo kad. Makar to bio i zatvor. Na svom prvom albumu imao je pjesmu ”Folsom Prison Blues”, ali ipak iznenadio je sve kad je odlučio da svoj prvi live album snimi u istom tom zatvoru.

Nije tajna da je kultni muzičar imao problema sa narkoticima. Srećom porodični život i to što je pronašao Isusa, spasilo ga je na vrijeme. Ostalo je samo još da spasi svoju karijeru. Upravo je to predstavljao koncert Johnny Cash at Folsom Prison.

Ništa manje legendaran Carl Perkins je otvorio nastup. Takođe je svirao gitaru u pratećem Cashovom bendu The Tennessee Three. Supruga June Carter Cash je takođe učestvovala u ovom live albumu.

Čovjek u crnom je imao razumjevanja za zatvorenu braću. Oni su isto k’o bilo ko drugi imali pravo da uživaju u vrhunskoj muzici.

A Johnny je zaslužio drugu priliku i dobio ju je zahvaljujući ovom albumu. Iako izdavačka kuća nije ništa posebno uložila u marketing ”Johnny Cash at Folsom Prison” je bio nevjerovatni komercijalni uspjeh.

izvor: Johnny Cash

Talib Kweli ima Božićni album

Eksperimentalno remek djelo Dejvid Bouvija