in

Kontroverzna upotreba kultnog logotipa

Fascinantan je “modni trend” upotrebe ikoničnog “The Punisher” logoa koji je rastao zajedno sa američkim “Vječnim ratom” (protiv terorizma).

Koliko je fascinantno toliko je i užasavajuće. Da se ne lažemo, lično gotivim kultnog anti-heroja Marvel stripova. Logo koji je 1973. osmislio Punisher kreator Gerry Conway (a dalje usavršio legendarni John Romita Stariji) je instant klasik.

Ali u XXI vijeku neslužbeno korištenje kultnog loga je postalo krajnje problematično. (Iako i sam volim da obučem Punisher majicu).

U ranim devedesetima (Mračno Doba američkog stripa) popularnost Punisher-a je eksplodirala. U pismima čitaoca jasno je bilo vidljivo da dio publike su američki vojnici i veterani. Ne trebamo biti iznenađeni što su se čitaoci identifikovali sa strip likom koji je i sam bio bivši marinac.

2003. i Irački rat će donijeti novu upotrebu prepoznatljivog logoa. Kontroverzni Chris Kyle i njegova biografija “American Sniper” opisuje kako su američki vojnici “sprejali” Punisher logo na Hummer-e, šljemove, pancire i samo oružje. Kao što smo to mogli vidjeti u istoimenom filmu Clint Eastwood-a. Jedino bizarnije od ovog “modnog izražaja” jest prihvatanje istog u redovima Iračke vojske i policije.

Kada su se američki dečki vratili kući iz beskrajnih ratova donijeli su sa sobom i novi folklor. Mnoge privatne vojne organizacije (PMC) i drugi “uslužni” biznisi obezbjeđenja (paravojske) prigrlili su ikonični logo. Mutacija je bilo posebno mučna kada su policajci počeli koristiti isti. Izgubio je svaki jebeni smisao. Punisher je bio proizvod nefunkcionalnog pravnog sistema čiji je policija ključni stub. Zabrinjavajuće je da plavci koriste ovaj logo.

Apsurd

Logo je postao nerazdvojan od konzervativnih (desničarskih) krugova u Americi. Posljednja transmutacija je upravo “Punisher Trump” dizajn. Nakon vojske i policije, politika je odlučila da zloupotrebi ovaj prepoznatljivi dizajn. Nate Powell je uradio fantastičan strip na ovu temu koji možete pročitati ovdje.

Prošle godine kreator anti-heroja lično Gerry Conway je javno počeo izražavati svoje nezadovoljsto (i gađenje) jer policija koristi logo. Nazvao je to “imbecilnim nivoom neodgovornosti“.

Ovih dana, za vrijeme građanskog haosa na ulicama Amerike, grupa strip autora (na Twitter-u) tražili su da Disney (Marvel) tuži policiju za neovlašteno korištenje njihovog intelektuanog vlasništva.

Zamisli moraš nagovarati jednu od najvećih korporacija na svijetu da se “aktivnije” uključi za vrijeme borbe protiv policijske brutalnosti. Ako smo  slučajno u ovom haosu zaboravili šta je pravi povod protesta. Stop policijskoj brutalnosti.

Moram priznati da mi je sumnjiva neaktivnost Disney-a prema kršenju copyright prava. Inače oni manijakalno dobro štite svoje brendove. Sjetim se samo jedne od najtužnijih priča prošle godine kada su srušili dječakov grob!!! Petogodišnjak je bio veliki Spider-Man fan i otac je napravio spomenik svom preminulom djetetu s likom super heroja. Disney je to smatrao zloupotrebom njihovog intelektualnog vlasništva.

A nemaju nikakve probleme da razne paravojne formacije i službena policija koriste njihov brend. Čutanje znači odobravanje.

R.A. the Rugged Man i jedan od najboljih hip-hop albuma godine

Voljeni “Bundoks” crtani živi dalje u novom izdanju