in

Kad gangsta reperi slave Božić

3. 12. 1996. godine Death Row Records izdali su Božićni album koji niko nije očekivao ”Christmas on Death Row”

Jedna od najkontroverznijih izdavačkih kuća našla se u baš lošoj situaciji 1996. godine. Njihov najpoznatiji reper Tupac Shakur je poginuo, a samo par mjeseci poslije producentski genije Dr. Dre je napustio label koji je pomogao da uopšte nastane.

Ozloglašeni Suge Knight je bio očajanji i trebao mu je brz hit. Njegova ideja je bila da trebaju ”očistiti” imidž brenda kao najopasnije gangsterske muzičke kompanije. Kako bi to mogli lako uraditi? Albumom Božićnih obrada i pjesama inspirisanih prazničnom sezonom. Daleko od toga da su hip-hop Božićne pjesme nešto novo, ali da dolaze od ovog izdavača jest.

I tako je nastao ”Christmas on Death Row”. Knight je imao sreće što je još uvijek imao talentovanih repera kao što su: Snoop Dogg, Nate Dogg i Dogg Pound koji su napravili solidne pjesme. Da se ne lažemo Snoop ima najbolju pjesmu na albumu.

Daz Dillinger i Kurupt zaslužni su za još jednu dobru pjesmu ”I Wish”. Iskrena je i realna stvar o Božiću u getu i želji za nekim boljim životom. Nate Dogg je standardno kvalitetan i njegov glas je idealan za praznične klasike.

Ipak pored svega tog, dvadeset pet godina poslije Death Row Božić je poprilično dosadan album. Osim ovih par pjesama ne znam šta bih drugo izdvojio.

Čak nije bio ni komercijalni uspjeh. Legenda kaže da je sva zarada otišla u humanitarne svrhe, ali znajući Suge Knighta sumnjam u tu priču.

izvor: The Source

Run DMC i božićni hip-hop klasik

Svemirski Božić (Ratovi Zvijezda album)