in

Čarli Braun i Snupi majstori prazničnih klasika

Na današnji dan prije 57. godina (27. 10. 1966.) premijerno je prikazan Čarli Braun specijal povodom Noći Vještica ”It’s the Great Pumpkin, Charlie Brown”.

Peanuts strip likovi su ikone popularne kulture i njihovi animirani praznični specijali su stvar legende. Nije prošlo ni godinu dana nakon što su usvojili gledaoce sa Božićnim klasikom ”Čarli Braunov Božić” (1965.) a došao je na red specijal za Noć Vještica.

Crtani je direktna adaptacija Šulcovog kultnog stripa i kao i sva njegova djela veoma je emotivno iskustvo. Naš tužni Čarli je prvi put pozvan na zabavu u ovom specijalu. Ali kako djeca znaju biti užasna, umjesto slatkiša, dobio je kamenje.

Gledaoci su godinama slali na Šulcovu adresu slatkiše namjenjene crtanom liku, jer nisu mogli podnijeti da mali Braun bude tužan.

Uvijek je zanimljivo naglasiti da su Peanuts praznični crtani jedni od rijetkih (ako ne i jedini) koji su koristili dječije glumce za glasove svojih likova. To nije nimalo laka stvar, jer je jedna od djevojčica koja je davala glas, od treme svaki put povratila u studiju. Ali nećemo o tome.

Da specijal za Noć Vještica nije bio uspješan, nikada ne bi dobili ostale klasične Peanuts crtane. Studio je bio skeptičan što se tiče ovog projekta, ali kada su vidjeli rekordnu gledanost, bez razmišljanja su naručili nove Čarli Braun i Snupi crtane.

Ne možemo pričati o ovim animiranim klasicima, a da se ne spomene jazz kompozitora Vince Guaraldi-a. Prije par godina njegovi Peanuts albumi su postali dostupni na striming servisima i volim se opuštati uz ovu bezvremensku muziku. Pravi klasik.

Kao što naslov teksta kaže, nema tog praznika koji nisu uveselili Čarli i njegov Snupi. Iako su prvenstveno namjenjeni dječijoj publici, ovi crtići imaju životnu mudrost na koju reaguju i stariji gledaoci.

Svima koji slave Noć Vještica preporučujem ovaj animirani klasik.

video izvor: Vince Guaraldi

Dvadeset i dvije godine GTA 3 fenomena

Preminuo Low Roar pjevač Ryan Karazija