in

Bez Betmen starca nema udarca

Michael Keaton se vraća svojoj najvećoj ulozi nakon trideset godina. Publici je malo čudna ideja o starom Betmenu. A u stripovima to nije ništa novo.

Krenućemo od najpoznatijeg primjera.

Povratak Mračnog Viteza“ (“The Dark Knight Returns“, 1986.)

Frank Miller je imao viziju Betmena od pedeset i pet godina. Ideja mu je pala na pamet nakon što je postao tridesetogodišnjak, jer se nije mogao pomiriti s činjenicom da je stariji od svog omiljenog heroja. Zato je učinio jedino što je mogao; napisao je scenarij o ostarjelom Betmenu. Ostalo je legenda…

Tokom zadnjih tridesetak godina Miller je sporadično pisao nastavke kultnog stripa. Mirna starost izgleda nije suđena Mračnom Vitezu. Kada se zadnji put vratio (The Dark Knight III: The Master Race) Bruce Wayne je imao preko šesdeset godina!

Kraljevstvo Tvoje“ (“Kingdom Come“, 1996.)

U ovoj distopijskoj priči vidjeli smo još starijeg Betmena. Životna borba protiv kriminala je uzela svoju cjenu i Bruce Wayne nosi oklop (exoskelet) koji mu omogućava da uopšte hoda. Većina tradicionalnih DC heroja se penzionisalo, ali Gotham City osigurava armija Bet robota. Nikad nije mogao ostaviti svoj grad…

“Betmen Budućnosti“ (“Batman Beyond“, 1999.)

Starac u ulozi mentora novom heroju

Paul Dini i Bruce Timm, kreatori kultnog “Betmen Animiranog Serijala” mislili su da će snimati još jednu sezonu voljenog crtanog. Ali Warner Bros. studio je imao neke druge ideje. Mislili su da je Betmen prestar lik (zvuči poznato?) da bi bio zanimljiv klinačkoj publici. Imali su samo jednu ideju tinejdžerski Betmen.

Dini i Timm su bili šokirani. Ali ispoštovali su zahtjeve. Kreirali su novog Betmena. Dobio je mentora u vidu ostarjelog (i mudrog) Bruce Wayne-a. Pratio ga je vjerni pas Ace (Ace the Bat-Hound, omaž stripovima iz pedesetih).

Obavezna preporuka je “Betmen Budućnosti: Povratak Džokera” (“Batman Beyond: Return of the Joker”, 2000).

Detective Comics #27“ (iz 2014.)

Naslov stripa zvuči poznato? Ne pričamo o prvom pojavljivanju Mračnog Viteza iz 1939. godine, već o “New 52” izdanju od prije par godina. Peter Tomasi, scenarist i urednik Bet stripova je imao jednostavnu ideju za kratku priču.

Povodom sedamdesete i pete godišnjice izlaska kultnog stripa, ispričao je priču o Betmenu koji proslavlja rođendan. Iako je Gotham grad siguran u rukama Bet porodice (Bat Family), Wayne je morao još jednom obući kostim. Sa sedamdeset i pet godina (!) ponovo je skakao po krovovima.

“Tačka bez povratka” (“Flashpoint”, 2011.)

Morali smo staviti Flashpoint na listu. Posebno jer je godinama bio radni naziv Flash filma, u kojem se Keaton treba pojaviti. Na putovanju između svijetova (DC multiverzuma) Flash sretne Betmena kakvog ranije nismo vidjeli.

Flashpoint je takođe pokazao Bet starca (ali da budemo pošteni, u stripu to nije bio Bruce Wayne). Betmen ovog sjebanog svijeta je doktor Thomas Wayne, otac koji je izgubio sina i postao Mračni Vitez. S pištoljima.

DC Multiverzum je prepun raznih interpretacija Betmena. Zašto ne bi mogao i koji penzioner trčati obučen kao šišmiš?

video izvor i sva prava: DC

Ultimativni vodič za X-Men filmove

Kevin Smith priča o mentalnom zdravlju