in

30 godina Nine Inch Nails depresivnog remek-djela

Internacionalni dan žena je poprilično čudan izbor za izdavanje jednog od najpoznatijih industrial metal albuma, ali upravo se to dogodilo sa “The Downward Spiral“.

Prije trideset godina bend Nine Inch Nails (NIN) je objavio možda i njihov najvažniji album.

Depresivno, na trenutke nihilistično remek-djelo snimljeno je u kućnom studiju u Los Anđelesu (10050 Cielo Drive), istoj kući u kojoj je Čarli Menson (Charles Manson) ubio Šeron Tejt (Sharon Tate) u avgustu 1969. Trent Reznor (alfa i omega NIN-a) se prvo pravio lud, kao nisu oni znali gdje snimaju album, ali poslije je priznao da se bojao kad je prvi put bio u zloglasnoj kući. Bez sumnje lokacija je utjecala na mračnu atmosferu albuma.

Reznor se izvinio izdavačkoj kući po završetku rada na albumu. Po njegovom mišljenu “album nije imao ni jedan jeb**i singl koji bi se mogao prodati“. Devedesete godine prošlog vijeka su bile čudno vrijeme tako da se hit singl mogao pronaći i na “samoubilačkom” remek-djelu poput ovog.

Closer” je taj netipični radio hit (sa sve refrenom “I want to fuck you like an animal”) koji je doveo “The Downward Spiral” na drugo mjesto najprodavanijih albuma (tri miliona primjeraka!!!). Industrial muzika nikada nije bila popularnija. Naravno takav uspjeh je navukao bijes raznih dušebrižnika koji su upozoravali na “štetnost” ove muzike po omladinu.

Svoj status Reznor je potvrdio sa turnejom sa David Bowie-em jednim od svojih idola, a kako to zvuči i izgleda pogledajte koncert iz tog perioda.

Ipak jedna pjesma će se izdvojiti od ostatka albuma. Dobiti vlastiti život. Postati klasik u glavama mnogih koji nikada nisu ni čuli za Nine Inch Nails, ni Trent Reznora. To je “Hurt” koji će obraditi legendarni Johnny Cash i učiniti svojim.

Neposredno pred svoju smrt, Cash će osvojiti svijet sa Reznorovim “pozivom u pomoć”. Trent je naknadno rekao da to više nije njegova pjesma. Postala je mnogo više od posljednje pjesme sa “The Downward Spiral“.

izvor: NIN Youtube kanal

One Comment

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dokumentarni film o Rainbow bar i grilu

Gospoda je serija koja se ne propušta